AirTag ή Tile: Ποιό είναι καλύτερο για εσάς;

AirTag ή Tile: Ποιό είναι καλύτερο για εσάς;
PΕάν ψάχνετε να αγοράσετε ένα Bluetooth tracker αυτήν την εορταστική περίοδο, πιθανότατα να είστε μεταξύ των AirTag και Tile. Η Apple αναμφισβήτητα έκανε δημοφιλέστερη αυτήν την κατηγορία gadget με το AirTag, αλλά το Tile (το οποίο μόλις εξαγοράστηκε από την εταιρεία οικογενειακού λογισμικού παρακολούθησης Life360) βρίσκεται στο παιχνίδι πολύ περισσότερο και έχει μεγαλύτερη ποικιλία μοντέλων. Πιο κάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να καταλάβετε ποιο tracker είναι κατάλληλο για εσάς.

Τιμολόγηση και Μοντέλα

Ούτε το AirTag, ούτε κάποιο μοντέλο Tile θα σας αφήσουν ταπί. Ένα μόνο AirTag μπορείτε να το βρείτε στην ελληνική αγορά να πωλείται από 26€, ενώ επιπλέον μπορείτε να βρείτε και το πακέτο των τεσσάρων με τιμή να ξεκινάει στα 85€. Βέβαια, θα πρέπει ακόμα να αγοράσετε ένα μπρελόκ για να το δέσετε σε οτιδήποτε θέλετε να παρακολουθείτε. Η Apple πουλά μια σειρά από αξεσουάρ AirTag, με διάφορες τιμές, από σχετικά φθηνές έως και πιο ακριβές με δερμάτινη επένδυση.

Η σειρά του Tile ποικίλει σημαντικά από της Apple. Το Tile Mate είναι το βασικό μοντέλο της σειράς με τιμή στα 24.99$ και το πιο κοντινό σε μέγεθος με το AirTag (αν και διαθέτει ενσωματωμένη τρύπα για μπρελόκ). Το μεγαλύτερο Tile Pro, το οποίο έχει επίσης μια τρύπα για μπρελόκ μπορείτε να το βρείτε στην Ελλάδα από 20 € και το φιλικό προς το πορτοφόλι Tile Slim κοστίζει 34.99$. Επιπλέον, υπάρχει ένα πακέτο με δύο Tile Stickers (που κολλάνε κυριολεκτικά σε αντικείμενα όπως τα τηλεχειριστήρια) και κοστίζουν 54.99$. Πιθανότατα δεν θα χρειάζεστε κάποιο αξεσουάρ για να συνδέσετε οποιοδήποτε από τα προϊόντα Tile στα αντικείμενα που θέλετε να παρακολουθείτε, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε για μια συνδρομή Premium (29.99$ ετησίως) για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια σειρά από τα βασικά χαρακτηριστικά.

tiles

Το AirTag και όλοι οι trackers από την Tile έχουν βαθμονόμηση IP67, που σημαίνει ότι αντέχουν τη βύθιση σε έως και ένα μέτρο γλυκού νερού για μία ώρα. Τα AirTag και Tile Pro έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες, ενώ η υπόλοιπη γκάμα της Tile χρησιμοποιεί μη αντικαταστάσιμες μπαταρίες που διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια.

Συμβατότητα

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός Bluetooth tracker είναι η συμβατότητα. Άλλωστε, ένα tracker είναι άχρηστο εάν δεν λειτουργεί με τη συσκευή σας.

tile

Οι Tiles συσκευές λειτουργούν και με Android και με iOS συσκευές

Τα AirTags λειτουργούν μόνο με συσκευές που τρέχουν iOS και iPadOS, επομένως θα πρέπει να έχετε ένα iPhone, iPod Touch ή iPad για να τα χρησιμοποιήσετε. Το καλύτερο χαρακτηριστικό του AirTag, το Precision Finding — το οποίο χρησιμοποιεί ultra-wideband (UWB) για να παρέχει αναλυτικές κατευθύνσεις βήμα προς βήμα — απαιτεί iPhone 11 ή νεότερη συσκευή.

Το Tile, από την άλλη, προσφέρει εφαρμογές για Android και για iOS, επομένως οι trackers του λειτουργούν σχεδόν με οποιοδήποτε πρόσφατο smartphone. Εάν είστε χρήστης Android, το Tile είναι η μόνη επιλογή.

Πάντως, τα Samsung Galaxy SmartTag και SmartTag Plus είναι καλές επιλογές για τους κατόχους Galaxy smartphones, αλλά δεν έχουν κερδίσει ακόμα την ίδια δημοτικότητα με τον ανταγωνισμό.

Ακρίβεια Τοποθεσίας

Η Apple έχει το πάνω χέρι όσον αφορά την ακρίβεια τοποθεσίας για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερθείσας υποστήριξης UWB που επιτρέπει ακριβείς κατευθύνσεις για να σας καθοδηγήσουν στο χαμένο σας αντικείμενο. Και επειδή το AirTag χρησιμοποιεί την εφαρμογή Find My που είναι ενσωματωμένη σε κάθε iPhone και iPad, χρησιμοποιεί ένα πολύ ευρύτερο δίκτυο χρηστών από το Tile, το οποίο απαιτεί να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να γίνετε μέρος του δικτύου τοποθεσίας του.

airtags

Το Precision Finding παρέχει αναλυτικές κατευθύνσεις για τα AirTag
Οι trackers της Tile χρησιμοποιούν Bluetooth και το δίκτυο χρηστών της εταιρείας για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε χαμένες συσκευές. Όπως αναφέραμε, η Tile δεν προσφέρει ακόμη tracker με UWB, αν και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει έναν στις αρχές του επόμενου έτους.

Κατά τη δοκιμή, μπορέσαμε να εντοπίσουμε τα χαμένα αντικείμενα πολύ πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας το AirTag από ό,τι με οποιοδήποτε από τα μοντέλα Tile. Ενώ το Tile Pro χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να εντοπίσει ένα χαμένο αντικείμενο, το AirTag χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό. Και ενώ το AirTag μπορεί να προσφέρει οδηγίες για να σας καθοδηγήσει απευθείας στο χαμένο σας αντικείμενο, η εφαρμογή Tile δείχνει απλώς εάν πλησιάζετε.

Λογισμικό και Δυνατότητες

Η εφαρμογή Find My της Apple είναι πιο κομψή και διαισθητική από αυτήν του Tile. Εκτός από το iPhone, το iPad ή το iPad σας, μπορείτε να το εκκινήσετε από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, καθώς και από ένα HomePod ή HomePod mini. Εάν διαθέτετε iPhone 11 ή νεότερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Precision Finding για αναλυτικές κατευθύνσεις προς το χαμένο σας αντικείμενο. Και αν ξεχάσετε να πάρετε ένα αντικείμενο με ένα AirTag συνδεδεμένο επάνω του, λαμβάνετε μια ειδοποίηση στο iPhone σας μόλις βγει εκτός εμβέλειας.

Η ρύθμιση ενός AirTag είναι επίσης εύκολη. Απλώς κρατήστε ένα στο iPhone ή το iPad σας και θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση για να σας καθοδηγήσει στην υπόλοιπη διαδικασία, η οποία ουσιαστικά απαιτεί απλώς να ονομάσετε τον tracker.

efarmogi-tile

Η προσέγγιση του Tile είναι λίγο διαφορετική. Η εφαρμογή Tile δείχνει την τοποθεσία του tracker σας και, εάν βρίσκεστε εκτός εμβέλειας, σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία lost mode. Για 29,99 $ ετησίως, μια συνδρομή Premium ξεκλειδώνει λειτουργίες όπως ιστορικό τοποθεσίας 30 ημερών, κοινή χρήση tracker και Έξυπνες ειδοποιήσεις (ειδοποιήσεις όταν αφήνετε ένα αντικείμενο πίσω).

Το Tile λειτουργεί με τηλεχειριστήρια Alexa, Google Assistant, ακόμη και Xfinity, εάν το ρυθμίσετε εκ των προτέρων, αλλά δεν μπορείτε να αναζητήσετε χαμένα αντικείμενα από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Η ρύθμιση ενός από τους trackers του Tile είναι λίγο πιο περίπλοκη από ένα AirTag. Πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Tile, να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να ενημερώσετε τα δικαιώματα στο τηλέφωνό σας. Μετά από αυτό, πρέπει να πατήσετε ένα εικονίδιο για να προσθέσετε ένα νέο Tile στην εφαρμογή και, στη συνέχεια, να αγγίξετε ένα κουμπί επάνω στον πραγματικό tracker. Τέλος, πρέπει να τον ονομάσετε και να του αντιστοιχίσετε ένα εικονίδιο. Αν και αυτά ακούγονται σαν πολλά βήματα, διαρκεί μόνο ένα ή δύο λεπτά.

Ασφάλεια

Όπως πολλά τεχνολογικά προϊόντα, οι trackers AirTag και Tile μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψηφιακή παρακολούθηση, πράγμα που συνδυάζεται εύκολα με το μικρό τους μέγεθος και την προσιτή τιμή τους.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του AirTag, η Apple προώθησε μια ενημέρωση υλικολογισμικού για να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας της. Όταν ένα AirTag δεν βρίσκεται στην εμβέλεια του ατόμου που το κατέγραψε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ταξιδεύει με ένα μη εγγεγραμμένο άτομο, θα αρχίσει να βγάζει ήχο. Το ακριβές χρονικό διάστημα πριν ακούσετε την πρώτη ειδοποίηση ποικίλλει, αλλά είναι μεταξύ 8 και 24 ωρών.

Εάν βρείτε ένα AirTag στην τσάντα σας ή λάβετε ένα μήνυμα «AirTag βρέθηκε να ταξιδεύει μαζί σας» στο iPhone σας, μπορείτε να πλησιάσετε το AirTag σε οποιοδήποτε τηλέφωνο με NFC για να λάβετε τον σειριακό του αριθμό και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησής του. Μπορείτε επίσης απλά να ξεβιδώσετε το AirTag και να αφαιρέσετε την μπαταρία του. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές εάν πιστεύετε ότι η ασφάλειά σας τίθεται σε κίνδυνο, μιας και αυτές μπορούν να συνεργαστούν με την Apple.

Το Tile δεν προσφέρει επί του παρόντος λειτουργίες κατά του stalking, αλλά σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια ενημέρωση λογισμικού που θα επιτρέπει στα άτομα να κάνουν σάρωση για κοντινούς trackers μέσα στο 2022. Ωστόσο, δεν είναι μια κομψή λύση, επειδή απαιτεί από εσάς να κατεβάσετε την εφαρμογή Tile και να σαρώσετε προληπτικά για trackers.

AirTag για ιδιοκτήτες iPhone, Tile για όλους τους υπόλοιπους

Το AirTag είναι ο ξεκάθαρος νικητής εδώ και ο tracker που προτείνουμε σε οποιονδήποτε έχει συμβατό iPhone, iPad ή iPod touch. Οι κάτοχοι τηλεφώνων Android, στο μεταξύ, θα πρέπει να επιλέξουν το Tile που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!