Ποιές είναι οι εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα

Ποιές είναι οι εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα
Βαρεθήκατε τις αγαπημένες σας εφαρμογές να συλλέγουν τα προσωπικά σας δεδομένα και να τα πωλούν σε τρίτους; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εναλλακτικές λύσεις, που επικεντρώνονται στο απόρρητο.

Μια μελέτη από το pCloud κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού πωλούν τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα σε διαφημιστές τρίτων. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τέσσερα στα πέντε άτομα δεν θέλουν να συλλέγονται ή να κοινοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς την άδειά τους. Αν έχετε λοιπόν βαρεθεί την επεμβατική συλλογή δεδομένων, ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις;

Το Surfshark συνέκρινε τις δραστηριότητες συλλογής δεδομένων 200 εφαρμογών για να ανακαλύψει ποιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν τα περισσότερα δεδομένα σε μια δεδομένη κατηγορία και ποιες εφαρμογές αφήνουν τα δεδομένα σας ήσυχα. Η μελέτη εξέτασε 18 κατηγορίες εφαρμογών και διαπίστωσε ότι όσο πιο δημοφιλής είναι μια εφαρμογή, τόσο περισσότερα δεδομένα πιθανότατα συλλέγει.

efarmoges

Facebook, Instagram και Messenger —όλα ανήκουν στην ίδια εταιρεία, τη Meta— συλλέγουν και στις 32 κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που επισημαίνει το App Store της Apple. Οι λιγότερο επεμβατικές επιλογές περιλαμβάνουν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης μέσω ήχου Clubhouse. Η εφαρμογή Cisco WebEx Meetings και το Dust είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για επαγγελματική και προσωπική χρήση, επειδή καμία υπηρεσία δεν συλλέγει δεδομένα.

Εάν είναι υψηλά στις προτιμήσεις σας το απόρρητο κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο, την ανάγνωση email ή τη ροή βίντεο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα της Google. Το Chrome φαίνεται να συλλέγει δεδομένα σε 13 κατηγορίες, το Gmail 19 και το YouTube 24. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε εναλλακτικές όπως Brave ή Firefox Focus—ή ένα ιδιωτικό παράθυρο περιήγησης—και επί πληρωμή υπηρεσία email Spike και Popcornflix ή Kanopy για streaming βίντεο.

efarmogeskaidedomena

Ψάχνετε εφαρμογές για οικονομικά; Το PayPal παίρνει 26 κατηγορίες δεδομένων σε σύγκριση με μόλις οκτώ του MoneyGram. Η Mint καταβροχθίζει επίσης 21, ενώ η Mvelopes δεν συλλέγει καθόλου δεδομένα. Για τους Cryptominers, θα συστήναμε να αποφύγετε το Coinbase και τα 18 σημεία συλλογής δεδομένων, με καλύτερη επιλογή το Crypto Pro, το οποίο συλλέγει μόνο προσωπικά αναγνωριστικά.

Οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού DoorDash και Caviar συλλέγουν δεδομένα σε 24 κατηγορίες η καθεμία, ενώ εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων των Postmates και ChowNow συλλέγουν μόλις 13. Αντί να κάνετε αγορές στο Amazon, το οποίο συλλέγει δεδομένα σε 26, δοκιμάστε το Etsy ή το Poshmark, που ‘καταβροχθίζουν’ μόνο σε 12.

Η μελέτη του Surfshark περιλαμβάνει ένα διαδραστικό εργαλείο απορρήτου που σας επιτρέπει να βλέπετε εφαρμογές που απαιτούν τα περισσότερα (και λιγότερα) δεδομένα. Δείτε την κατάταξη των αγαπημένων σας εφαρμογών και προτιμήστε μια εναλλακτική που εστιάζει περισσότερο στο απόρρητο.

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!