Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Tο blogging θεωρείται αυτή τη στιγμή μία από τις σημαντικότερες τάσεις στο SEO. Με τα άρθρα που ανεβάζετε στο blog του site σας, προσφέρετε χρήσιμο περιεχόμενο στους χρήστες και απαντάτε στις ερωτήσεις που αυτοί έχουν.

Το σχετικό και χρήσιμο περιεχόμενο σε ένα site είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κατάταξης στον αλγόριθμο της Google, με βάση τους οποίους καθορίζεται η σειρά εμφάνισης των αποτελεσμάτων στη Google αλλά και τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τα ενημερωμένα, ευανάγνωστα και ποιοτικά άρθρα στο blog όχι μόνο βοηθούν στο SEO του site, αλλά αποτελούν και τρόπο προσέγγισης πελατών.

Αν ένα άρθρο στο blog εμφανιστεί στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων για μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, τότε θα προσελκύσει traffic στο site.

Πώς, όμως, πρέπει να SEO βελτιστοποιήσετε ένα άρθρο στο blog, ώστε να είναι ορατό από τις μηχανές αναζήτησης και να βγαίνει ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα (SERPs);

Διαβάστε παρακάτω 11 απλές αλλά άκρως αποτελεσματικές τακτικές που πρέπει να ακολουθείτε για εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επικεντρωθείτε σε 1-2 long-tail keywords με βάση την πρόθεση χρήστη

Στις μέρες μας, το να… «φουσκώνει» ο αρθρογράφος το άρθρο με πολλές λέξεις-κλειδιά δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο SEO, καθώς καθιστά το κείμενο μη ευανάγνωστο.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος η πρακτική αυτή να θεωρηθεί keyword-stuffing, κάτι που η Google τιμωρεί ή τουλάχιστον δεν επικροτεί με υψηλές θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Σκοπός του άρθρου πρέπει να είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτά που ψάχνουν οι χρήστες, ώστε να καλύψει την πρόθεση αναζήτησής τους.

Τα long-tail keywords, δηλαδή ολόκληρες φράσεις που αντιστοιχούν στις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες (για παράδειγμα «πώς να γράψω ένα blog post») είναι ακριβώς οι λέξεις-κλειδιά, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθείτε, αν θέλετε να ανεβείτε γρηγορότερα στην κατάταξη της Google και να κερδίσετε περισσότερα clicks από τον ανταγωνισμό.

Τοποθετήστε αυτά τα keywords σε στρατηγικά σημεία του κειμένου

Αφού αποφασίσατε τα keywords, στα οποία θα στοχεύσετε, πρέπει να τα ενσωματώσετε σε συγκεκριμένα σημεία του άρθρου.

Τα σημεία αυτά είναι το page title, η επικεφαλίδα (heading) και τα header tags, το κυρίως σώμα του κειμένου, το URL και το meta description.

Ωστόσο, η θέση και ο αριθμός των λέξεων-κλειδιά σε αυτά τα σημεία πρέπει να προκύπτουν φυσικά και να μην τα «πιέζουμε» σε βαθμό που να κάνουν το κείμενο μας δυσανάγνωστο!

Αποφύγετε, λοιπόν, την υπερ-βελτιστοποίηση (over-optimisation) όπως στο ακόλουθο παράδειγμα:

Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Αντί αυτού, προτιμήστε να ακολουθήσετε το παράδειγμα της εταιρίας ανάκτησης δεδομένων, TicTac όπως φαίνεται ακολούθως:

Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Το blog πρέπει να είναι mobile-friendly

Γνωρίζατε ότι πλέον συντριπτικά περισσότεροι χρήστες κάνουν αναζήτηση από κινητές συσκευές (smartphone και tablet) από ότι από τον υπολογιστή τους;

Για το λόγο αυτό, ήδη από το 2015, η Google συμπεριέλαβε στον αλγόριθμό της τη φιλικότητα προς τις κινητές συσκευές.

Το 2021 μάλιστα (πληροφορίες από τη Google το φέρουν να γίνεται rollout τον ερχόμενο Μάιο), αναμένεται μία σημαντική αναβάθμιση του αλγορίθμου που έχει να κάνει και με τη φιλικότητα στα mobile devices – το Page Experience Update.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε σελίδα του blog θα πρέπει να έχει design και navigation που να είναι εύχρηστα, να φορτώνει πολύ γρήγορα (ειδικά σε mobile συσκευές) κοκ προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία χρήστη.

Σύμφωνα με τη Google:

“Το σήμα της εμπειρίας στη σελίδα μετρά πτυχές του πώς οι χρήστες αντιλαμβάνονται την εμπειρία αλληλεπίδρασης με μια ιστοσελίδα. Η βελτιστοποίηση για αυτούς τους παράγοντες καθιστά τον ιστό πιο ευχάριστο για τους χρήστες σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και βοηθά τις ιστοσελίδες να εξελίσσονται με βάση τις προσδοκίες των χρηστών σε κινητές συσκευές. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην επιτυχία των ψηφιακών επιχειρήσεων, καθώς οι χρήστες γίνονται πιο αφοσιωμένοι και θα μπορούν να συναλλάσσονται με λιγότερα εμπόδια.”

Χρησιμοποιήστε λοιπόν το Mobile-Friendly Test tool της Google και ελέγξτε αν και η δική σας ιστοσελίδα είναι φιλική προς τις mobile συσκευές. Διαφορετικά, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν ώστε να τη βελτιώσετε. Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Βελτιστοποιήστε τα meta descriptions

Το meta description είναι το κείμενο που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο της σελίδας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης (SERPs) και παίζει μεγάλο ρόλο στο αν τελικά ο χρήστης θα επιλέξει να διαβάσει το δικό μας περιεχόμενο, αυξάνοντας ή μειώνοντας το Click Through Rate (CTR).

Ο διαθέσιμος χώρος είναι περίπου 150-155 χαρακτήρες (η έκταση του μπορεί να είναι και μεγαλύτερη – εξαρτάται από τη Google και όχι από εμάς) και μέσα σε αυτό το μικρό κείμενο θα πρέπει να προσελκύσετε τον χρήστη να κάνει κλικ στο άρθρο, τονίζοντας τις πληροφορίες που θα αποκομίσει, εξάπτοντάς του την περιέργεια, φαντασία κλπ.

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η περιγραφή αυτή συστήνεται να περιέχει και τη λέξη/φράση, στην οποία στοχεύετε όπως για παράδειγμα το ακόλουθο snippet για το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης κοσμημάτων, Jeweler.gr:

Blog SEO: Πώς να Βελτιστοποιήσετε Αποτελεσματικά τα Άρθρα σας για τη Google

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι τα meta descriptions δεν αποτελούν παράγοντα κατάταξης (ranking factor) – επηρεάζουν όμως έμμεσα τα SERPs και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

Μην ξεχνάτε το alt text στις εικόνες

Ένα άρθρο στο blog δεν πρέπει να έχει μόνο κείμενο, αλλά και αρκετές εικόνες, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό.

Το θέμα είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν αντιλαμβάνονται τις εικόνες όπως ο άνθρωπος, οπότε πρέπει να τους παρέχουμε κάποια στοιχεία για το περιεχόμενο της εικόνας.

Αυτό το πετυχαίνουμε με το alt text και τα image descriptions, στα οποίο πρακτικά περιγράφουμε την εικόνα. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να αντιληφθούν καλύτερα το περιεχόμενο μας με τη χρήση ειδικών screen readers.