Αν υπάρχει κάτι που μας δίδαξε η COVID-19, είναι πως η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός αλλά ένα απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο.

Έχοντας μάλιστα καταλάβει ότι η νέα εργασιακή πραγματικότητα κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει για αρκετό καιρό, σκέφτηκες να επενδύσεις σε ένα νέο laptop. Καλή επιλογή. Ποια είναι όμως τα apps που πρέπει να εγκαταστήσεις στον καινούριο σου φορητό υπολογιστή ώστε να παραμείνεις παραγωγικός και σε επαφή με τους συνεργάτες σου;

Επιλέγοντας τις κατάλληλες εφαρμογές

Δώσε βάση στα κάτωθι. Το ότι πήρες νέο laptop δε σημαίνει και ότι πρέπει να εγκαταστήσεις ό,τι εφαρμογή κυκλοφορεί. Το μόνο που θα πετύχεις σε αυτή την περίπτωση, είναι να ταλαιπωρήσεις αχρείαστα το σύστημά σου, μειώνοντας την αποδοτικότητά του με το «καλημέρα». Κάνε προσεκτικά τη λίστα σου, κατάληξε στα apps που χρησιμοποιείς μαζί με την ομάδα και τους συνεργάτες σου καθημερινά και μείνε σε αυτά.

Προς διευκόλυνσή σου, εμείς επιλέξαμε εκείνα που δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα σου αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα λύσουν τα χέρια σε καθημερινή βάση. Τι λες, πάμε να τα δούμε;

Slack

Η εφαρμογή που έγινε συνώνυμο της ομαδικής δουλειάς. Εταιρείες ολόκληρες έχουν κόψει τα εσωτερικά τηλέφωνα και συνεννοούνται μόνο με Slack. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μέσω browser αλλά σου προτείνουμε την εφαρμογή καθώς διαθέτει ακόμα περισσότερες λειτουργίες. Εύκολο στη χρήση, με δυνατότητα δημιουργίας «δωματίων» και ομάδων επί τόπου, προφέρει στην πλήρη του έκδοση δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων, αναλυτικό ιστορικό, προηγμένες λειτουργίες αναζήτησης και άψογη συνεργασία με τρίτες εφαρμογές όπως Outlook και Zoom.

Zoom/Teams

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα Zoom και Teams παρέα αφού το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξεις σε ένα από αυτά. Πρακτικά εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, την επικοινωνία με εικόνα και ήχο μεταξύ συνεργατών. Θα έχεις τη δυνατότητα να βρεθείς με ολόκληρη την ομάδα σου ταυτόχρονα και με λίγη πειθαρχία, θα είναι λες και είστε στην ίδια αίθουσα όλοι μαζί. Υποστηρίζεται διαμοιρασμός οθόνης (screen sharing) καθώς επίσης και αλλαγή εικόνας παρασκηνίου, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να θαυμάσει όλο το γραφείο την απλώστρα σου.

Trello

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δουλεύοντας από το σπίτι -ή εν πάση περιπτώσει μακριά από το γραφείο- είναι να οργανώσουν τον χρόνο τους. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το Trello, μία εφαρμογή που θα αναλάβει να βάλει σε τάξη το πρόγραμμά τους. Συνεργάζεται με πληθώρα άλλων apps (Evernote, Google Drive, Slack, JIRA κλπ) φροντίζοντας να υπενθυμίζει την κατάλληλη στιγμή πότε κάτι χρήζει προσοχή. Υποστηρίζει, τέλος, πολλαπλούς χρήστες, ώστε να μπορείς ανά πάσα στιγμή να συντονιστείς με τα τι υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου.

Microsoft Office

Εδώ οι συστάσεις περιττεύουν. Μιλάμε άλλωστε για την πιο γνωστή και ευρέως διαδεδομένη σουίτα εφαρμογών γραφείου παγκοσμίως που φέτος μάλιστα συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Θεωρητικά μπορείς να επιλέξεις κάτι εναλλακτικό και φθηνότερο όπως π.χ. το OpenOffice, όμως καμία άλλη σουίτα δε θα σου προσφέρει τη φιλικότητα και τη συμβατότητα του Microsoft Office. Αν μάλιστα προτιμάς να διαθέτεις την τελευταία και πιο ενημερωμένη του έκδοση, μπορείς να προτιμήσεις το Office 365 (δεν έχει τιμή αγοράς αλλά συνδρομή), ώστε να έχεις πρόσβαση στα apps του από παντού.

Todoist

Αν θες να έχεις μία πλήρη εικόνα του προγράμματος και των υποχρεώσεών σου, το Todoist είναι το τέλειο εργαλείο. Θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις tasks με πληθώρα τρόπων, ακόμα και κατά την πλοήγησή σου στο διαδίκτυο με το κατάλληλο browser extension. Μετάτρεψε τα emails που λαμβάνεις σε σχόλια, όρισε προτεραιότητες και χρησιμοποίησε labels προκειμένου να κατηγοριοποιήσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου. Επίτρεψέ του να παρακολουθεί την παραγωγικότητά σου και θα είναι σε θέση να υπολογίσει τον χρόνο που χρειάζεσαι για παρόμοιες εργασίες στο μέλλον.

TeamViewer

Ένα πολύ χρήσιμο app που καλό θα ήταν να βρίσκεται στον υπολογιστή σου είναι και το TeamViewer. Θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνδεθείς με ασφαλή τρόπο με έναν άλλο χρήστη, αποκτώντας εικόνα ή και τον έλεγχο (!) του υπολογιστή του. Εξαιρετικά βολικό σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα τεχνικής υποστήριξης, καθώς αντί να ακολουθείς τις οδηγίες του τεχνικού σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, μπορείς απλά να του δώσεις πρόσβαση ώστε να κάνει εκείνος τη δουλειά! Αν το PC σου έχει ξεμείνει στο γραφείο, θα έχεις τη δυνατότητα να συνδέεσαι σ’ αυτό και να δουλεύεις σαν να βρισκόσουν μπροστά του.