Το επόμενο στοίχημα της ανθρωπότητας είναι ήδη εδώ

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως το σημαδιακό 2020 θα ήταν η μεγάλη στιγμή για τις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να ανακαλύψουν την τηλεργασία και οι συνθήκες έμοιαζαν πιο ιδανικές από ποτέ για να απογειωθεί επιτέλους εμπορικά ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της τεχνολογικής ανθρωπότητας.

Μόνο που και πάλι η εκτόξευση του Virtual Reality έμεινε στα χαρτιά. Παραμένει στην καθημερινή ειδησεογραφία ως μια τεχνολογία που είναι έτοιμη να κάνει το «μπαμ», για την ώρα πάντως αφορά σε λίγους και τολμηρούς που ασχολούνται μαζί της εν είδει χόμπι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το VR δεν είναι απίστευτο ή δεν έχει πολλά να προσφέρει. Κάποιες φορές μάλιστα όσα βγαίνουν από την επικράτειά του είναι το λιγότερο επαναστατικά. Και μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν εδώ τα πράγματα. Και γίνονται δηλαδή όσο μιλάμε.

Για όποιον σκέφτεται λοιπόν να τσαλαβουτήσει στο VR και θέλει γερές δόσεις μαγείας, το Διάστημα είναι και πάλι εδώ. Για διαδραστικές διαστημικές εμπειρίες από το σαλόνι μας θα μιλήσουμε, που προσφέρονται ήδη σε headsets όπως το Oculus Quest.

Η εμπορική εκμετάλλευση της εικονικής πραγματικότητας έχει καταφτάσει και έχει αναρίθμητους και εξόχως εξωπραγματικούς θησαυρούς να προσφέρει…

 

Space Explorers: The ISS Experience

kataskevi-istoselidas

Είναι αλήθεια πως η NASA εξόπλιζε πάντα με τα καλύτερα οπτικοακουστικά μέσα τους αστροναύτες της, ώστε να καταγράψουν τις απίθανες περιπέτειές τους. Στην προσσελήνωση του 1969, για παράδειγμα, το πλήρωμα του Apollo 11 χρησιμοποίησε μια Hasselblad 70mm.

Στις επόμενες αποστολές, είχαν μαζί τους ογκώδεις IMAX κάμερες που απαθανάτιζαν ακόμα πιο χορταστικές εικόνες. Μόνο που το υλικό ήταν πάντα παρόμοιο, απλώς μεγαλύτερο και καλύτερο ποιοτικά.

Το Space Explorers: The ISS Experience ωστόσο είναι μια εντελώς καινούρια εμπειρία. Δεν είναι φυσικά το πρώτο πανοραμικό βίντεο που γυρίστηκε στο Διάστημα, κάθε άλλο. Είναι απλώς το καλύτερο. Ακόμα και το trailer (που παρατίθεται) είναι 360 μοιρών και μπορείς να πλοηγηθείς τριγύρω μέσω click and drag.

Σε συνεργασία με το TIME, οι πιονέροι της εικονικής πραγματικότητας Felix & Paul Studios έστειλαν μια VR κάμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2018. Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι ένοικοι του Σταθμού θα τη χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, καταγράφοντας στιγμές της παράξενης καθημερινότητάς τους.

Ένα τμήμα του υλικού είναι σκηνοθετημένο. Τα μέλη της Αποστολής 59 (Μάρτιος του 2019), για παράδειγμα, κοιτούν κατάματα την κάμερα και μας εξηγούν πώς είναι η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας ή τι κάνουν όλη μέρα μέσα στον σταθμό.

Το καλύτερο κομμάτι ωστόσο δεν είναι προαποφασισμένο. Οι σκηνοθέτες Felix Lajeunesse and Paul Raphael έδωσαν κάποιες γενικές οδηγίες στους αστροναύτες για το τι είδους υλικό αναζητούσαν. Τα μέλη του σταθμού ήταν ελεύθερα να κινηματογραφήσουν ό,τι ήθελαν, τηρώντας τις βασικές προδιαγραφές.

Το μόνο επεισόδιο που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής («Adapt») ξεκινά με την πρωινή ρουτίνα των ενοίκων του σταθμού. Εσύ (μέσω της κάμερας των 360 μοιρών) είσαι εκεί μαζί τους. Μπορείς να δεις προς πάσα κατεύθυνση και να ζουμάρεις σε ό,τι τραβήξει την προσοχή σου.

Όταν μάλιστα η Anne McClain (της Αποστολής 58) ξεναγεί στον σταθμό τη νεοφερμένη Christina Koch, εδώ δεν υπάρχει σενάριο. Τις ακολουθείς και κρυφακούς όσα λέγονται. Ακόμα και όταν τρώνε οι αστροναύτες, η κάμερα είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο σαν να πρόκειται για ένα ακόμα μέλος του σταθμού.

Είναι τόσο ρεαλιστικό το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που χρήστες έχουν καταγραφεί να σκύβουν τα κεφάλια τους για να μη χτυπήσουν στις προεξοχές. Ή να προσπαθούν να αποφύγουν τον διπλανό του