Ενιαία θύρα φόρτισης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές αποφάσισε η ΕΕ

Ενιαία θύρα φόρτισης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές αποφάσισε η ΕΕ

Σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ έως το φθινόπωρο του 2024 ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) της ΕΕ

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, μέχρι το φθινόπωρο του 2024 το USB Type-C θα γίνει στην ΕΕ η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, τις ψηφιακές μηχανές, κ.α. , ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Για τους φορητούς υπολογιστές, ο κανονισμός θα ισχύσει σε δεύτερη φάση, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

eu-usb-c

Σημειώνεται ότι με την απόφαση αυτή η Ένωση απέρριψε τις ενστάσεις της Apple, που διαθέτει διαφορετικού τύπου θύρες φόρτισης.

Λιγότερα απόβλητα

Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών που αναγκάζονται να συσσωρεύουν ασυμβίβαστους φορτιστές για τις διαφορετικές συσκευές τους.

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

Δέκα χρόνια αναμονή

«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής ‘Αλεξ ‘Αγκους Σάλιμπα, ανάφερε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Είμαστε περήφανοι που προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές

eu-charger

Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.

Παρακάτω σας έχουμε το δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε σήμερα

Παρακάτω σας έχουμε το δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε σήμερα
Η Επιτροπή χαιρετίζει την ταχεία προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για μια κοινή λύση χρέωσης που θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Από το 2024, όλα τα νέα φορητά κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά, ακουστικά, φορητά ηχεία, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, πληκτρολόγια, ποντίκια, φορητά συστήματα πλοήγησης και ακουστικά θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης USB-C. Η προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές λήγει το 2026.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς, αυτοί οι νέοι και πολυαναμενόμενοι κανόνες θα επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων και CO2, ενώ θα επιτρέψουν την τεχνολογική καινοτομία.

Η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε:

Όχι άλλες δέσμες διαφορετικών φορτιστών στα συρτάρια μας. Ένας κοινός φορτιστής αποτελεί πραγματικό όφελος για εμάς τους καταναλωτές. Θα βοηθήσει επίσης το περιβάλλον μας. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε τη σημερινή συμφωνία για τον κοινό φορτιστή μετά την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε:

Ένας κοινός φορτιστής αποτελεί κοινή λογική για τις πολλές ηλεκτρονικές συσκευές της καθημερινότητάς μας. Χάρη στην ισχυρή πολιτική μας δέσμευση, καταλήξαμε σε συμφωνία σε λιγότερο από 9 μήνες. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους – ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των αποβλήτων.

Η συμφωνία που κλείσαμε σήμερα το πρωί θα αποφέρει στους καταναλωτές εξοικονόμηση περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Θα επιτρέψει επίσης σε νέες τεχνολογίες όπως η ασύρματη φόρτιση να εμφανιστούν και να ωριμάσουν χωρίς να αφήσουμε την καινοτομία να γίνει πηγή κατακερματισμού της αγοράς και ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Type-C-EU

Η σημερινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συννομοθέτες επιβεβαιώνει και επεκτείνει την πρόταση της Επιτροπής:

  • Η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα εναρμονιστούν: πρώτον, η USB-C θα είναι η κοινή θύρα. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής. Ταυτόχρονα, η εναρμόνιση της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης θα συμβάλει στην αποτροπή του αδικαιολόγητου περιορισμού της ταχύτητας φόρτισης από διάφορους παραγωγούς και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα φόρτισης είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε συμβατός φορτιστής για μια συσκευή. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν πλέον για μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών που αναφέρονται παραπάνω. Στο μέλλον ενδέχεται να συμπεριληφθούν περισσότερες συσκευές μετά από τακτική αξιολόγηση της αγοράς από την Επιτροπή.
  • Αποσύνδεση της πώλησης ενός φορτιστή από την πώληση της ηλεκτρονικής συσκευής: οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν μια νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή ή καλώδιο. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων φορτιστών και καλωδίων που αγοράζονται ή μένουν αχρησιμοποίητα. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και η πιθανή επέκταση του μέτρου στο καλώδιο θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.
  • Βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών: οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις φόρτισης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής και εάν υποστηρίζει ταχεία φόρτιση. Αυτό θα διευκολύνει τους καταναλωτές να διαπιστώσουν αν οι υπάρχοντες φορτιστές τους πληρούν τις απαιτήσεις της νέας τους συσκευής ή θα τους βοηθήσει να επιλέξουν έναν συμβατό φορτιστή.
  • Θέτοντας τις βάσεις για εναρμονισμένες λύσεις ασύρματης φόρτισης: δεδομένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και προκειμένου να περιοριστεί ένας πιθανός μελλοντικός κατακερματισμός της αγοράς, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις διάφορες διαθέσιμες τεχνολογίες ενόψει μιας πιθανής μελλοντικής εναρμόνισης και θα ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να μεταφραστεί η κατάλληλη λύση σε εναρμονισμένο πρότυπο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα διασφαλίζει επίσης ότι οι κοινές λύσεις φορτιστών μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση, ιδίως δεδομένων των ευρέως διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων και του άφθονου χρόνου που έχει ήδη δοθεί στη βιομηχανία για να προσαρμοστεί. Ως εκ τούτου, θεσπίζεται μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την επίσημη έγκριση, ώστε ο κοινός φορτιστής να γίνει πραγματικότητα για όλους, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, εκτός από τους φορητούς υπολογιστές που θα επωφεληθούν από 40 μήνες.

Πηγή: news.xiaomi-miui.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio