Έρχονται νέες κυρώσεις για Huawei από ΗΠΑ λόγω συνεργασίας με Ρωσία;

Έρχονται νέες κυρώσεις για Huawei από ΗΠΑ λόγω συνεργασίας με Ρωσία;
Από το ξεκίνημα των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η Huawei συνεχίζει την τεχνολογική υποστήριξη της Ρωσίας.

Ωστόσο, τώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο σκληρές κυρώσεις από την διεθνής κοινότητα, το ρίσκο η εταιρεία να υποστεί νέες, πιο σκληρές κυρώσεις, αυξάνεται αρκετά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του The Financial Times, αν οι εταιρείες όπως η Nokia και η Ericsson αποφασίσουν να κόψουν τελείως τις επαφές τους με την Ρωσία, η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί στη στήριξη της Κίνας. Συγκεκριμένα θα βασιστεί στην Huawei και την ZTE, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρίες συνέβαλλαν σημαντικά στην αντικατάσταση υποδομής δικτύου της Ρωσίας.

Είναι γνωστό ότι η Huawei ήταν από τις πρώτες εταιρίες που επωφελήθηκαν από τις κυρώσεις που υποβλήθηκαν στην Ρωσία. Αυτό φαίνεται από την δημοσίευση του MTS, που δείχνει ότι οι πωλήσεις των Huawei smartphone αυξήθηκαν κατά 300% στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μάρτη. Και άλλες Κινέζικες εταιρείες παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις τους. Την ίδια στιγμή, η Huawei, ξεκίνησε νέα επιχειρηματικά project.

Ανεξαρτήτως, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Κινέζικες εταιρείες όπως η Huawei και η Xiaomi, παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο συνεχίζοντας την πώληση smartphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στη Ρωσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, πολλά από τα προϊόντα τους, έμμεσα ή άμεσα χρησιμοποιούν Αμερικάνικη τεχνολογία οι οποίες απαγορεύουν την παράδοση στη Ρωσία λόγω των νέων κυρώσεων. Παρ’όλα αυτά, η Huawei έχει ακόμα περιθώριο ελιγμών στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ZTE η οποία υπέστη ολική απαγόρευση.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Huawei

Με βάση τους ειδικούς, δεν υπάρχουν νόμιμες διαδρομές εξαγωγής για τις Κινέζικες εταιρείες. Θεωρητικά, η Huawei θα μπορούσε να βρει τρόπους για την παραγωγή smartphone και διαφόρων συσκευών, χωρίς την χρήση Αμερικάνικων εργαλείων και λογισμικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι εφικτό να αποφύγει την χρήση ημιαγωγών οι οποίοι κατασκευάζονται με την χρήση Αμερικάνικων εργαλείων.

Αυτή την στιγμή, η Huawei προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την χρήση Αμερικάνικων chip και να αποφύγει τις κυρώσεις με το δικό της επιχειρηματικό σχέδιο. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι προσπαθώντας να έχει αντίστοιχη επίδοση, χρησιμοποιώντας λιγότερο μοντέρνα chip. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις προϊόντων της εταιρείας, την προηγούμενη χρονιά, έπεσαν κατά 50% και τα συνολικά έσοδα της, πέφτουν κατά 29% χρόνο με τον χρόνο.

Η Ρωσία έχει ανάγκη την Κινέζικη τεχνολογία. Από την στιγμή που η Samsung και η Apple έφυγαν από την Ρωσική αγορά smartphone και η Nokia μαζί με την Ericsson αρνήθηκαν να παρέχουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, η χώρα έχει ανάγκη από νέες προμήθειες μόνο και μόνο για να μπορέσει να διατηρήσει την υποδομή δικτύου της στη τρέχουσα κατάσταση την οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με μερικές αναφορές, η Huawei και η ZTE, ελέγχουν ήδη το 40-60% της αγοράς ασύρματου εξοπλισμού στη Ρωσία. Περισσότερο από το υπόλοιπο ποσοστό, ανήκει στη Nokia και την Ericsson. Επιπλέον, η συνεργασία στην αγορά των smartphone δεν αποκλείεται, καθώς η Ρώσικη κατασκευαστική εταιρεία BQ ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό σύστημα Harmony OS της Huawei σε αντίθεση με το Android. Ωστόσο, η Huawei μέχρι στιγμής, έχει αναφέρει ότι δεν έχει σχέδια να προωθήσει το λειτουργικό σύστημα της εκτός Κίνας.

Τέλος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την Huawei καθώς και άλλες Κινέζικες εταιρείες. Η Washington μέχρι στιγμής, έχει αφήσει αρκετές άδειες εξαγωγής σε ξένους προμηθευτές που τους επιτρέπουν να εμπορεύονται με την Huawei. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν εύκολα να ανακαλέσουν τέτοιες άδειες. Η Huawei λέει ότι “αναλύει διεξοδικά” τις νέες κυρώσεις και αρνείται να σχολιάσει τα σχέδια της που αφορούν την Ρωσία.

Πηγή: news.xiaomi-miui.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!