Τι είναι το Facebook Claim και γιατί η Αγγλία ζητά αποζημίωση 3.15 δις από το Facebook;

Τι είναι το Facebook Claim και γιατί η Αγγλία ζητά αποζημίωση 3.15 δις από το Facebook;

Μια επισκόπηση της αγωγής ισχυρίζεται ότι το Facebook έχει δημιουργήσει «υπερβολικά κέρδη» με δεδομένα χρηστών, αλλά η πλήρης καταγγελία δεν έχει υποβληθεί ακόμη στο Δικαστήριο Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια ανακοίνωση σχετικά με ομαδική αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητά £2,3 δις από τη Meta, συν τόκους για αποζημίωση έγινε γνωστή.

Η Liza Lovdahl Gormse, senior fellow στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, ισχυρίζεται ότι το Facebook ανάγκασε τους 44 εκατομμύρια χρήστες του στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια καταχρηστική συμφωνία που έγινε δυνατή από το μονοπώλιο στα κοινωνικά δίκτυα: να δώσουν όλα τους τα δεδομένα και να κρατήσουν όλα τα κέρδη.

«Με την εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών, τόσο εντός της πλατφόρμας Facebook όσο και εκτός πλατφόρμας μέσω μηχανισμών όπως το Facebook Pixel, η εταιρεία μπόρεσε να δημιουργήσει πολύ λεπτομερείς εικόνες της χρήσης του διαδικτύου των χρηστών», αναφέρει το Facebook Claim, ένας ιστότοπος που ξεκίνησε για να εξηγήσει τον σκοπό της αγωγής. «Χρησιμοποιώντας εκτεταμένου βάθους προφίλ δεδομένων των χρηστών της, η εταιρεία δημιούργησε υπερβολικά κέρδη».

Η αγωγή διεκδικεί αυτές τις ζημίες για λογαριασμό χρηστών του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2019, με αυτά τα άτομα να μην χρειάζεται να συμμετάσχουν στη μήνυση, αλλά να μπορούν να εξαιρεθούν.

Ο ιστότοπος δεν παρουσιάζει την ίδια την καταγγελία και, από τις 5 μ.μ. ώρα Λονδίνου, η υπόθεση δεν είχε ακόμη καταχωριστεί στον ιστότοπο του Competition Appeal Tribuna, του φόρουμ στο οποίο θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση βάσει του νόμου περί ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η υπόθεση θα καταχωρηθεί άμεσα», ανέφερε σε ένα email η Valerie Oladeinde, δημοσιογράφος που εργάζεται για αυτήν την εκστρατεία.

Ο ιστότοπος του Facebook Claim δεν δείχνει το έργο πίσω από αυτήν την αξίωση αποζημίωσης και η Oladeinde δήλωσε απλώς ότι αντικατοπτρίζει «το τρέχον καταστατικό για την ρύθμιση του του καθορισμού μιας “άδικης τιμής”».

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών και της αλλαγής που καλύπτει η αγωγή, οι καταθέσεις του Facebook στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δείχνουν σημαντική αύξηση στα μέσα έσοδα ανά χρήστη (ARPU), όπως υπολογίζονται σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Το τελευταίο τρίμηνο του 2015, η εταιρεία δήλωσε $4.50 σε ARPU σε όλη την Ευρώπη ή αλλιώς $1.50 το μήνα, ενώ έως το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε ARPU σε όλη την Ευρώπη $13.21 ή αλλιώς $4.40 το μήνα.

Η έναρξη αυτής της εκστρατείας έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από έναν ανανεωμένο και πιο σοβαρό πρόβλημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να προχωρήσει στη δική της αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά του Facebook. Στη γνωμοδότηση 48 σελίδων, ο δικαστής James Boasberg απέρριψε την πρόταση του Facebook να απορρίψει την υπόθεση, γράφοντας ότι η FTC είχε τεκμηριώσει επαρκώς τον ισχυρισμό της ότι το Facebook κατέχει μονοπώλιο στην προσωπική κοινωνική δικτύωση και θα μπορούσε να προωθήσει το επιχείρημά του για διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής εκποίησης του Instagram και WhatsApp.

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio