Οι νέοι κανονισμοί που ενοχλούν την εταιρεία και τα σενάρια για το μέλλον

Περισσότεροι από 410 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χάσουν την πρόσβαση και στα δύο social media εάν η «κόντρα» της μητρικής Facebook με την ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση των πληροφοριών των χρηστών συνεχιστεί και το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης υλοποιήσει μια εντελώς αναπάντεχη απειλή του.

Την ώρα που το TikTok είναι στην πρώτη γραμμή «του πυρός», με φόντο τις ανησυχίες πως μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες Αμερικανών πολιτών με την κινεζική κυβέρνηση, η υπόθεσή του ρίχνει φως στην εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς αναφορικά με τη διαχείριση των προσωπικών στοιχείων αι τους κινδύνους που έχει η διακίνησή τους μεταξύ των χωρών.

Πριν λίγες μέρες, όπως εξηγεί το SocialMediaToday, η ρυθμιστή αρχή της ΕΕ για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων απηύθυνε προκαταρκτική εντολή στην εταιρεία Facebook ζητώντας να σταματήσει τις μεταφορές στοιχείων των Ευρωπαίων χρηστών πίσω στις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις πιθανές πρακτικές παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ροή των πληροφοριών χρηστών προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάτι τέτοιο, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, θα σήμαινε πως το Facebook θα πρέπει να φυλάσσει τα στοιχεία των χρηστών των χωρών της ΕΕ στην Ευρώπη και να εφαρμόσει νέους περιορισμούς στη διακίνηση πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Κάτι που προφανώς θα είναι ακρινό, περιοριστικό αλλά και θα περιπλέκει σημαντικά τα πράγματα για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το SocialMediaToday, επικαλούμενο το Vice, το Facebook εξέδωσε επίσημη απάντηση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί πως εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν τέτοιοι κανονισμοί μπορεί η λειτουργία τόσο του Facebook όσο και του Instagram στην Ευρώπη να σταματήσει πλήρως.

«Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, δεν είναι σαφές στο Facebook το πώς, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του Facebook και του Instagram στην ΕΕ» σχολίασε η Yvonne Cunnane, επικεφαλής της τμήματος προστασίας πληροφοριών στο Facebook στην Ιρλανδία.

Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα Metro, η Cunnane επιτέθηκε στην Ιρλανδή επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων Helen Dixon, κατηγορώντας τη πως έχει στοχοποιήσει το Facebook. «Μας απασχολεί το ότι ένα άτομο είναι υπεύθυνο για όλη αυτή τη διαδικασί