Facebook: Η «απειλή» να φύγει πλήρως από την Ευρώπη και η κόντρα για τα στοιχεία των χρηστών

Facebook: Η «απειλή» να φύγει πλήρως από την Ευρώπη και η κόντρα για τα στοιχεία των χρηστών

Οι νέοι κανονισμοί που ενοχλούν την εταιρεία και τα σενάρια για το μέλλον

Περισσότεροι από 410 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χάσουν την πρόσβαση και στα δύο social media εάν η «κόντρα» της μητρικής Facebook με την ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση των πληροφοριών των χρηστών συνεχιστεί και το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης υλοποιήσει μια εντελώς αναπάντεχη απειλή του.

Την ώρα που το TikTok είναι στην πρώτη γραμμή «του πυρός», με φόντο τις ανησυχίες πως μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες Αμερικανών πολιτών με την κινεζική κυβέρνηση, η υπόθεσή του ρίχνει φως στην εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς αναφορικά με τη διαχείριση των προσωπικών στοιχείων αι τους κινδύνους που έχει η διακίνησή τους μεταξύ των χωρών.

Πριν λίγες μέρες, όπως εξηγεί το SocialMediaToday, η ρυθμιστή αρχή της ΕΕ για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων απηύθυνε προκαταρκτική εντολή στην εταιρεία Facebook ζητώντας να σταματήσει τις μεταφορές στοιχείων των Ευρωπαίων χρηστών πίσω στις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις πιθανές πρακτικές παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ροή των πληροφοριών χρηστών προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάτι τέτοιο, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, θα σήμαινε πως το Facebook θα πρέπει να φυλάσσει τα στοιχεία των χρηστών των χωρών της ΕΕ στην Ευρώπη και να εφαρμόσει νέους περιορισμούς στη διακίνηση πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Κάτι που προφανώς θα είναι ακρινό, περιοριστικό αλλά και θα περιπλέκει σημαντικά τα πράγματα για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το SocialMediaToday, επικαλούμενο το Vice, το Facebook εξέδωσε επίσημη απάντηση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί πως εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν τέτοιοι κανονισμοί μπορεί η λειτουργία τόσο του Facebook όσο και του Instagram στην Ευρώπη να σταματήσει πλήρως.

«Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, δεν είναι σαφές στο Facebook το πώς, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του Facebook και του Instagram στην ΕΕ» σχολίασε η Yvonne Cunnane, επικεφαλής της τμήματος προστασίας πληροφοριών στο Facebook στην Ιρλανδία.

Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα Metro, η Cunnane επιτέθηκε στην Ιρλανδή επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων Helen Dixon, κατηγορώντας τη πως έχει στοχοποιήσει το Facebook. «Μας απασχολεί το ότι ένα άτομο είναι υπεύθυνο για όλη αυτή τη διαδικασία» σχολίασε. «Εάν μόνο το Facebook ερευνάται και τίθεται σε αναστολή μεταφοράς πληροφοριών χρηστών στις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού».

«Το Facebook δεν απειλεί να αποσυρθεί από την Ευρώπη. Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας αναδεικνύουν το ότι η εταιρεία, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, στηρίζονται στη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την καλή λειτουργία των υπηρεσιών τους» ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook στη Metro. «Έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διεθνών μεταφορών πληροφοριών θα βλάψει την οικονομία και θα εμποδίσει την ανάπτυξη εταιρειών του κλάδου στην ΕΕ, ακριβώς την εποχή που αναζητείται δρόμος ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με το SocialMediaToday, κάτι τέτοιο, δηλαδή ολοκληρωτική διακοπή παροχής υπηρεσιών στην ΕΕ, δεν είναι πολύ πιθανό. Όχι μόνο το Facebook θα χάσει πολλά χρήματα από το μερίδιο που κατέχει στην αγορά, αλλά θα πρόκειται και για πολύ δραστική απόκριση σε μέτρα προστασίας πληροφοριών. Πιο πιθανό σενάριο είναι η εταιρεία τελικά να εγκαταστήσει data center αποκλειστικά για την ΕΕ.

Το γεγονός όμως πως το Facebook απειλεί με συνολική αποχώρηση από την Ευρώπη αναδεικνύει τόσο τη σημασία των ανησυχιών όσο και την εντεινόμενη ανησυχία για τη διακίνηση στοιχείων χρηστών μεταξύ των κρατών.

Το Facebook είχε πρόσφατα απειλήσει με παρόμοιο τρόπο και την Αυστραλία, που επιδιώκει να εφαρμόσει νέους κανονισμούς που θα εξαναγκάσουν τόσο το Facebook όσο και τη Google να πληρώνουν τα αυστραλιανά εκδοτικά συγκροτήματα για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Χαρακτηρίζοντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «αντιπαραγωγικές», το Facebook σημείωσε πως θα πρέπει «αν και απρόθυμα, να σταματήσει τα εκδοτικά συγκροτήματα και τους πολίτες στην Αυστραλία να μοιράζονται τοπικά και διεθνή μέσα τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram».

Αυτό δεν ισοδυναμεί με πλήρη απαγόρευση, ωστόσο το μοτίβο της απόκρισης είναι ίδιο: Αυστηρότεροι κανονισμοί θα φέρουν παύση παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως σημειώνει το άρθρο.

Η περίπτωση της Αυστραλίας είναι αρκετά διαφωτιστική, καθώς το Facebook δεν στηρίζεται στο εν λόγω περιεχόμενο και η απαλοιφή του από τις υπηρεσίες του δεν θα έχει τόσο σημαντικές συνέπειες. Αλλά ο αποκλεισμός ολόκληρης της Ευρώπης είναι προφανώς πολύ πιο δραστική κίνηση, και αναμφίβολα μία στην οποία η μητρική εταιρεία δεν θα προβεί εύκολα.

Είναι μία ενδεχόμενη κίνηση; Ναι, αλλά το πιθανότερο είναι το Facebook να πιεστεί να έχει data centers στην Ευρώπη και να δημιουργήσει νέους τρόπους διαχείρισης ώστε τα στοιχεία των χρηστών να διατηρούνται σε κάθε περιοχή με ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι ακόμα στην αρχή της. Οι νέοι κανονισμοί έχουν προταθεί και το Facebook εκφράζει την εντονότατή αντίθεσή του. Το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, καταλήγει το δημοσίευμα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο επειδή θα υπάρξουν ευρύτερες «επιπλοκές» για την εταιρεία όσο και για όσα θα έρθουν συνολικά για τον τεχνολογικό κλάδο.

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio