Η χρονολογική ροή που ανακοίνωσε το Instagram μπορεί να μην λειτουργεί όπως περιμένετε

Η χρονολογική ροή που ανακοίνωσε το Instagram μπορεί να μην λειτουργεί όπως περιμένετε

Ο επικεφαλής του Instagram επισήμανε οτι η εταιρεία εργάζεται στην επιστροφή της χρονολογικής ροής και πολλοί χρήστες ενθουσιάστηκαν. Ώστοσο τα ακριβής λόγια του ήταν ότι το Instagram δουλεύει στην επιστροφή μιας μορφής της χρονολογικής ρόης.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό;

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επερχόμενη επιλογή της χρονολογικής ροής του Instagram είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί η επιλογή ταξινόμησης ροών του Facebook αυτή τη στιγμή, όπου μπορείτε να επιλέξετε να προβάλλετε τις αναρτήσεις από Σελίδες και άτομα που ακολουθείτε με χρονική σειρά, αλλά δεν μπορείτε να το ορίσετε ως προεπιλογή και να βλέπετε την χρονολογική ροή κάθε φορά που μπαίνετε στην εφαρμογή.

Η επόμενη επιλογή πιθανότατα θα μοιάζει με αυτήν την εναλλαγή, που εντοπίστηκε σε δοκιμή από τον ερευνητή εφαρμογών Alessando Paluzzi:

ig_feed_toggle

Όπως μπορείτε να δείτε εδώ, αυτή η νέα εναλλαγή θα σας επιτρέψει να ταξινομήσετε την κύρια ροή σας κατά “Αγαπημένα”, τα οποία είναι προφίλ που προσθέτετε στην κορυφαία λίστα σας, και “Ακολουθώ”, εκτός από την παραδοσιακή ροή “Αρχική” που ορίζεται από τον αλγόριθμο . Η πρόβλεψη του Paluzzi είναι ότι η ροή “Ακολουθώ” θα εμφανίζεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, την οποία φαίνεται να υπαινίσσεται το Instagram στην επιβεβαίωση της δήλωσης του Mosseri.

Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορείτε όντως να προβάλετε τη ροή σας με χρονική σειρά, αλλά είναι απίθανο να είναι ως καθορισμένη επιλογή – η οποία, όπως σημειώθηκε, είναι ακριβώς αυτό που μπορείτε να κάνετε στο Facebook αυτή τη στιγμή επιλέγοντας επιλογές εμφάνισης για το News Feed σας.

Το πλεονέκτημα αυτού για το Instagram είναι ότι επαναφέρει την επιλογή στους χρήστες. Εάν οι άνθρωποι θέλουν να παραπονεθούν για πιθανή αλγοριθμική μεροληψία, shadowban κ.α., τότε έχουν τη δυνατότητα να ταξινομήσουν εκ νέου τη ροή τους όπως τους βολεύει, χωρίς παρέμβαση αλγορίθμου. Ενώ την ίδια στιγμή, το Instagram γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι απλά δεν θα μπουν στον κόπο να το κάνουν κάθε φορά που ανοίγουν την εφαρμογή, επιτρέποντάς στο Instagram να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της αλγοριθμικής ροής (το Instagram έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι τόσο η αφοσίωση όσο και η εμπειρία χρήστη έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την εφαρμογή της αλγοριθμικής ροής από το 2016), ενώ ταυτόχρονα βάζουν τέλος σε ορισμένες από τις επικρίσεις σχετικά με την κατάργηση της χρονολογικής ροής.

Επομένως, είναι ένα win-win από πολλές απόψεις – αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέραμε, η χρονολογική ροή δεν θα μπορεί να είναι προεπιλογή στην εφαρμογή και επομένως αυτό σημαίνει ότι το Instagram δεν επαναφέρει πραγματικά τα πράγματα όπως ήταν κάποτε.

Ίσως όμως και να γίνει. Εννοώ, πάλι, ο Mosseri ήταν πολύ προσεκτικός με τη διατύπωσή του, όπως και το Instagram στην επιβεβαίωσή του. Αν όντως επανέφερε την επιλογή, θα ήταν πιθανότατα πιο ανοιχτοί– αλλά ίσως αυτό είναι απλώς μια παρερμηνεία, σε συνδυασμό με σκεπτικισμό που προέρχεται από παρόμοιες ανακοινώσεις στο παρελθόν.

Θα το μάθουμε σύντομα, αφού το Instagram θα διαθέσει τις νέες λειτουργίες στις αρχές του επόμενου έτους.

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!