Kaspersky Antidrone: Λύση προστασίας της ιδιωτικότητας από παραβιάσεις ιδιωτικών drones

Kaspersky Antidrone: Λύση προστασίας της ιδιωτικότητας από παραβιάσεις ιδιωτικών drones

Η Kaspersky παρουσίασε μία νέα λύση σχεδιασμένη να βοηθάει τους οργανισμούς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από παραβιάσεις ιδιωτικών drones.

Μέσω ενός συνδυασμού αισθητήρων – συμπεριλαμβανομένης μιας νέας προσέγγισης για την ανίχνευση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών που ιδρύθηκε από την εταιρεία χρησιμοποιώντας σάρωση λέιζερ – και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, το Kaspersky Antidrone μπορεί αυτόματα να εντοπίσει, να προσδιορίσει και να εμποδίσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εισέλθουν σε απαγορευμένες περιοχές. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να καταστρέφονται οι εκάστοτε συσκευές.

Το 2018, η παγκόσμια αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εκτιμήθηκε ότι άξιζε 14 δισ. δολάρια και αναμένεται να φθάσει τα 43 δισ. δολάρια μέχρι το 2024. Η αύξηση αυτή καθοδηγείται από τις δυνητικές ευκαιρίες και τις θετικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων – από την παράδοση αγαθών και τον έλεγχο των προτεινόμενων τόπων εξόρυξης, μέχρι την οικοδόμηση κατασκευών και την εκπλήρωση ψυχαγωγικών εμπειριών.

Ωστόσο, η μαζική υιοθέτηση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας μπορεί να επηρεαστεί από κάποια αρνητικά γεγονότα που συχνά σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα, μέσω μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 31% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τα drones. Αυτή η αντίληψη προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από περιπτώσεις ανάρμοστης ή παράνομης χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορούν να χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία, να τραυματίζουν ανθρώπους, να προκαλούν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών, ή να διαταράσσουν τις κανονικές λειτουργίες ενός αεροδρομίου, όπως συνέβη όταν ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Γκάτγουικ του Λονδίνου έκλεισε λόγω των ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη σε αυτήν την τεχνολογία και να διαφυλαχθεί ο ρόλος της ως βασική καινοτομία για τις επιχειρήσεις και τα άτομα, διασφαλίζοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Η Kaspersky έχει αναπτύξει τη δική της antidrone λύση με σκοπό να βοηθήσει τη χρήση των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών να γίνει ασφαλέστερη, να μειώσει τους σχετικούς κινδύνους και να αυξήσει την ευθύνη του χειριστή.

Το λογισμικό Kaspersky Antidrone, συντονίζει το έργο αρκετών hardware που παρέχονται από συνεργάτες και διακρίνει τα drones από άλλα αντικείμενα. Η κύρια μονάδα ανίχνευσης αναζητά drones που χρησιμοποιούν βιντεοκάμερες σε συνδυασμό με ραντάρ, LIDAR και αισθητήρες ήχου – ανάλογα με τις ανάγκες και το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας ένα σαρωτή λέιζερ για να προσδιορίσει τη θέση του drone, η λύση που προσφέρει η Kaspersky αποτελεί τη μοναδική στο είδος της, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο.

Όταν ανιχνεύεται ένα κινούμενο αντικείμενο στον ουρανό, οι συντεταγμένες αποστέλλονται σε έναν αποκλειστικό server, ο οποίος στη συνέχεια τις στέλνει σε μια ειδική μονάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την κύρια μονάδα εντοπισμού, αυτή η μονάδα περιστρέφεται προς το αντικείμενο, το παρακολουθεί και στη συνέχεια η κάμερα εστιάζει σε αυτό. Την ίδια στιγμή, ένα νευρωνικό δίκτυο, εκπαιδευμένο να εντοπίζει drones μεταξύ άλλων κινούμενων αντικειμένων, αναλύει μέσω καμερών το στοχοποιημένο αντικείμενο. Εάν χαρακτηριστεί ως drone, ο server στέλνει την εντολή στην αποκλειστική λειτουργική μονάδα για να μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του χειριστηρίου της. Ως αποτέλεσμα, το drone είτε πετάει πίσω στο μέρος που απογειώθηκε ή προσγειώνεται στην τοποθεσία όπου έχασε το σήμα με το χειριστήριο. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή δεν θα καταστραφεί, καθώς δεν υπάρχει φυσική επαφή ή επίθεση προς το drone.

Το λογισμικό παρέχεται ως αυτόνομη λύση στο hardware τρίτων κατασκευαστών, ως φορητή έκδοση (για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί στην κορυφή οχημάτων off-road) ή να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της «έξυπνης» οικιακής υποδομής.

Πηγή

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio