Μελίσσα Καργιαννάκη, η start-upper που έγινε δεκτή στους άριστους της Silicon Valley

Μελίσσα Καργιαννάκη, η start-upper που έγινε δεκτή στους άριστους της Silicon Valley

Η Μελίσσα Καργιαννάκης  είναι ιδρύτρια και ceo της skritswap – μιας start-up εταιρείας, που αντικαθιστά την πολύπλοκη ορολογία με την κατανοητή, απλή γλώσσα. 

Η Melissa με Ελληνοναδικό υπόβαθρο, αποτελεί παράδειγμα επιμονής, πρωτοτυπίας και ριψοκίνδυνης παίκτριας στον αγώνα για την επικράτηση μιας παγκόσμιας καινοτόμου ιδέας .

Η εφαρμογή αυτή την έχει κατατάξει στις 100 πιό ισχυρές γυναίκες του Καναδά και της έχει δώσει πολλά βραβεία.

Σήμερα από το γραφείο της στη Silicon Valley προωθεί την εταιρεία της χαμογελώντας στον εαυτό της και τον κόσμο, καθώς ξεκίνησε ως παιδί μιας μονογονεϊκής μητέρας στο μακρινό Οντάριο που όμως ξεπέρασε τα όρια της προδιαγεγραμμένης της ζωής αποτελώντας πρότυπο για τις γυναίκες του κόσμου.

Ποια είναι η Μελίσσα Καργιαννάκης; Ποιο είναι το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο;

Είμαι οραματίστρια,  γεμάτη ιδέες για το μέλλον. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να επεξεργαστώ μία από τις πολλές ιδέες μου και να την κάνω προϊόν προς χρήση του κόσμου. 

Είμαι φιλόδοξη, διασκεδαστική, περίεργη, φιλόξενη,προστατευτική , στοχαστική και πολλά άλλα.  

Λατρεύω τη φιλοξενία σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει το COVID19. Μου αρέσει να δίνω δώρα σε φίλους, γνωστούς και  συναδέλφους στον επιχειρηματικό χώρο.  

Σχετικά με  το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο, έχω μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Πληροφοριών Υγείας από το Western University του Καναδά. Σπούδασα επιστήμες και στο προπτυχιακό μου.  

 Πώς κατέληξες στην εφαρμογή skritswap ;

Συνέλαβα την ιδέα για το skritswap τον Φεβρουάριο του 2013, όταν μέσα στην τάξη  έκανα «Μετάφραση γνώσεων» για το Master’s στην Επιστήμη Πληροφοριών Υγείας. Ήταν μια αληθινή στιγμή φωτεινής σύλληψης.  

Συζητούσαμε άρθρα περιοδικών και ένα άρθρο της εφημερίδας σχετικά με την εφαρμογή – αλλά πραγματικά δεν έλεγαν το ίδιο πράγμα.  

Σκέφτηκα αμέσως: «Τι γίνεται αν μπορούσαμε να αλλάξουμε το επίπεδο ανάγνωσης αμέσως; Κάτι σαν την  Μετάφραση του Google, αλλά με εξηγήσεις μέσα στην ίδια γλώσσα και σε διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας. ”  

Μετά από λίγα χρόνια έρευνας και εκμάθησης του κώδικα, έφτιαξα το πρώτο πρωτότυπο. Τότε δημιούργησα μια εταιρεία, άρχισα τη συγκέντρωση κεφαλαίων από επενδυτές και το σχηματισμό της ομάδας.  

Το όνομα ” skritswap” είναι ένα μείγμα από τα σανσκριτικά (μια αρχαία γλώσσα) και το ρήμα “swap”. Ανταλλάσσουμε τη γλώσσα.  

Η ανταλλαγή είναι επίσης καλύτερη από την απλοποίηση, επειδή δεν σε κάνει να νιώθεις άσχημα και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες να κάνεις και τα δύο στο κείμενο:να το μετατρέψεις σε  λιγότερο περίπλοκο ή πιο περίπλοκο.     

 Τι ακριβώς είναι το ” skritswap ”; Μπορείς να εξηγήσεις τι προσφέρει; που διαφέρει από τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες;

Το skritswap χρησιμοποιεί δική του τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνηςκαι μηχανικής εκμάθησης για την απλοποίηση περίπλοκων πληροφοριών.  

Οι αλγόριθμοι του skritswap θα διαβάσουν το κείμενο και θα το ξαναγράψουν σε απλούστερο επίπεδο ανάγνωσης.   

Το skritswap λειτουργεί στο Microsoft Word και στα έγγραφα Google. Όταν επισημαίνεις το κείμενο σε ένα έγγραφο και κάνεις κλικ στο κουμπί skritswap , σε ένα παράπλευρο πλαίσιο θα σου δείξει την επανεγγραφόμενη ανάλυση σε απλούστερο νοηματικό επίπεδο. 

Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να κάνει κλικ για αποδοχή ή απόρριψη των απλουστευμένων αλλαγών.   

Το skritswap ειδικεύεται στη σύνθετη νομική γλώσσα που βρίσκεται στα συμβόλαια. Κάποια μέρα θα επεκταθούμε για να βοηθήσουμε στην απλοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εφαρμογών. 

Πώς σε προσέγγισαν για να ξεκινήσεις το start-up;

Επέλεξα να ξεκινήσω το skritswap τον Νοέμβριο του 2015,χρόνια μετά την αρχική σύλληψη. Χρειάστηκαν ακόμη χρόνια έως ότου να σταματήσω τη καθημερινή δουλειά μου και να δουλέψω με πλήρες ωράριο στην start-up . 

Όταν απέκτησα δουλειά  πλήρους απασχόλησης στο skritswap και προσέλαβα την ομάδα μου τον Ιανουάριο του 2018.   

Για να ξεκινήσω το skritswap, μελέτησα τι θα χρειαζόταν να γνωρίζω για να διευθύνω μια εταιρεία αφότου συνέλαβα την ιδέα το 2013 και μέχρι που έφτιαξα νόμιμη εταιρεία το 2015. 

 Έμαθα ό, τι μπορούσα. Διάβασα βασικά επιχειρηματικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και  του λιτού  start-up του Eric Rievs . Δούλευα με μέντορες που είχαν ήδη ξεκινήσει ανάλογες  εταιρείες.   

Έτσι ανέπτυξα την αυτοπεποίθηση για να «ξέρω τι κάνω» και να μπορέσω να ξεκινήσω το skritswap.  

Εργάζεσαι σήμερα στο Silicon Valley; Πώς είναι το περιβάλλον εκεί;

Με τα χρόνια, έχω μοιράσει το χρόνο μου μεταξύ του σπιτιού μου στον Καναδά και τη Silicon Valley, όπως απαιτείται.  

Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίου και η ανάληψη κινδύνων. 

 Η Silicon Valley έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επενδυτών ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Και μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο. Το να μπορέσεις να οικοδομήσεις σχέσεις με αυτούς τους επενδυτές σε βοηθά να χτίσεις μια καλύτερη εταιρεία. 

Υπάρχουν επίσης ριψοκίνδυνοι επενδυτές στη Silicon Valley. Είναι ένα υπερ-δραστήριο περιβάλλον. Είσαι περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που αγωνίζονται να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και να χτίσουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο. 

 Όλοι είναι συγκλονιστικά υποστηρικτικοί, παρά την έντονη κινητικότητα.  

Σε ενθαρρύνουν να αναλάβεις ρίσκα και κινδύνους για να γίνεις ο μεγαλύτερος και καλύτερος στον κόσμο. 

 Τι σημαίνει για μια καναδή γυναίκα να φτάσει τόσο γρήγορα σε τέτοια ύψη;

Μου φαίνεται εξωπραγματικό ως Καναδή γυναίκα να έχω πετύχει πριν απο τα 30: Στην επιτυχία συμπεριλαβάνονται το βραβείο από την Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β ’,   κατάταξη στις 20 κορυφαίες και  πιό καινοτόμες εταιρείες στον Καναδά, η κατάταξη στη λίστα των 100 πιο ισχυρών γυναικών στον Καναδά. 

Νιώθω τυχερή που κέρδισα τη ζωή που πάντα ονειρευόμουν.  

Δεν είχα προβλέψει πώς θα μπορούσα να φτάσω εδώ όταν μεγάλωνα με μια μονογονεϊκή μητέρα σε μια μικρή πόλη στο Βόρειου Οντάριο.  

Θέλω να είμαι σαφής ότι ο προσωπικός μου ορισμός της επιτυχίας είναι διαφορετικός. Δεν είναι να κερδίζεις βραβεία ή να συγκεντρώνεις κεφάλαια από τους επενδυτές ή να κλείνεις μεγάλους πελάτες. 

Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι, η επιτυχία για μένα ορίστηκε ως η δυνατότητα να ταξιδέψω με την οικογένεια και τους φίλους μου σε ένα ταξίδι οπουδήποτε στον κόσμο με δικά μου λεφτά. 

Η επιτυχία δεν είναι ένα ποσό δολαρίων στον τραπεζικό μου λογαριασμό, δεν είναι τα τετραγωνικά ενός σπιτιού, δεν είναι ακόμη και οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ή όχι. Είναι η δυνατότητα να μπορώ να χρηματοδοτήσω το χρόνο μου για να τον περάσω με άτομα που αγαπώ.   

Εργάζομαι ακόμα για να χτίσω το επίπεδο της οικονομικής δυνατότητας όπου θα μπορώ καλώ  τους ανθρώπους που αγαπώ,και  όλα τα έξοδα που πληρώνονται από εμένα. Θέλω να χρησιμοποιήσω την « επιτυχία μου » και τα χρήματα που σχετίζονται με αυτή  σαν δώρο διάθεσης χρόνου με τα άτομα που εκτιμώ.   

Πώς είναι να πετυχαίνεις σε ένα κατ΄εξοχήν ανδρικό τομέα;

Φαίνεται όπου κι αν κοιτάξει κανείς, κάθε πεδίο «κυριαρχείται από άντρες».   

Γνωρίζω ότι το πεδίο είναι διαφορετικό για τις γυναίκες, και ειδικά για τις γυναίκες με διαφορετικό χρώμα.  

Δεν είναι δίκαιο και δεν είναι σωστό. Το αντιμετωπίζω ψύχραιμα ως μια παράμετρο της ζωής. 

Μην με παρεξηγείτε, μερικές φορές θυμώνω με τις αδικίες που βλέπω.  

Τότε, θυμίζω στον εαυτό μου ότι η οργή δεν είναι παραγωγική. Αποδέχομαι τον τρόπο που είναι ο κόσμος και προχωράω για να παίξω το καλύτερο παιχνίδι μου, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις.    

Σίγουρα έχω πάρει πρωτοβουλίες για να είμαι πετυχημένη παρά τους άνισους αγώνες και το νόμο των πιθανοτήτων. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο.   

Τι σου έδωσε η επιτυχία; Τι σου πήρε;

Η επιτυχία μου έδωσε την ευκαιρία. Μόλις κατακτήσεις μια μικρή επιτυχία, μπορείς να επεκταθείς. Μια ευκαιρία οδηγεί σε τρεις ακόμη. Και μου αρέσουν οι ευκαιρίες που έρχονται για να αποδείξω την αξία μου και να πετύχω ξανά.   

Δεν νομίζω ότι είμαι αρκετά επιτυχημένη ακόμη για να έχω χάσει ακόμα κάτι σημαντικό από αυτήν. Ίσως να έχασα σκόρπιες φιλίες εδώ ή εκεί, όταν οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν ή δεν σέβονταν την επιθυμία μου και τη φιλοδοξία μου.  

Το μόνο πράγμα που νιώθω ότι έχω χάσει λόγω της επιτυχίας,  είναι η ανωνυμία. Και ακόμη και τότε, δεν είναι ότι με αναγνωρίζουν οι άνθρωποι στο δρόμο και σίγουρα δεν έχω οπαδούς influencers.  

Είμαι αρκετά αναζητήσιμη στον google  – αν και ίσως αυτό ήταν το γενετήσιο χαρακτηριστικό μου με ένα τόσο έντονο ελληνικό όνομα…. και αυτό αφαιρεί όλο το απόρρητο.  

Πέσμας μας για το ελληνικό σου υπόβαθρο. Τι σημαίνει η Ελλάδα για σένα;

Είμαι μισή Ιταλίδα και μισή Ελληνίδα. Και οι δύο πολιτισμοί αγαπούν την οικογένεια και το φαγητό. 

Έχεις επισκεφθεί την Ελλάδα; Μιλάς τη γλώσσα;

Μπορώ να πω μόνο ”Ευχαριστώ” και ”έλα να φάμε” στα ελληνικά. Δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο στο Sault Ste. Marie του Οντάριο, όπου μεγάλωσα. Μακάρι να υπήρχε. Δυστυχώς, δεν έχω επισκεφθεί την Ελλάδα ακόμη και η τρέχουσα παγκόσμια πανδημία έχει επιβραδύνει αυτά τα σχέδια πάλι.    

Πώς μεγάλωσες ως Ελληνο-Καναδή στο Οντάριο;

Ήμουν σε μια κυρίως ιταλική πόλη – Sault Ste. Marie,στο Οντάριο . Έτσι ένιωσα πιο