Η Μελίσσα Καργιαννάκης  είναι ιδρύτρια και ceo της skritswap – μιας start-up εταιρείας, που αντικαθιστά την πολύπλοκη ορολογία με την κατανοητή, απλή γλώσσα. 

Η Melissa με Ελληνοναδικό υπόβαθρο, αποτελεί παράδειγμα επιμονής, πρωτοτυπίας και ριψοκίνδυνης παίκτριας στον αγώνα για την επικράτηση μιας παγκόσμιας καινοτόμου ιδέας .

Η εφαρμογή αυτή την έχει κατατάξει στις 100 πιό ισχυρές γυναίκες του Καναδά και της έχει δώσει πολλά βραβεία.

Σήμερα από το γραφείο της στη Silicon Valley προωθεί την εταιρεία της χαμογελώντας στον εαυτό της και τον κόσμο, καθώς ξεκίνησε ως παιδί μιας μονογονεϊκής μητέρας στο μακρινό Οντάριο που όμως ξεπέρασε τα όρια της προδιαγεγραμμένης της ζωής αποτελώντας πρότυπο για τις γυναίκες του κόσμου.

Ποια είναι η Μελίσσα Καργιαννάκης; Ποιο είναι το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο;

Είμαι οραματίστρια,  γεμάτη ιδέες για το μέλλον. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να επεξεργαστώ μία από τις πολλές ιδέες μου και να την κάνω προϊόν προς χρήση του κόσμου. 

Είμαι φιλόδοξη, διασκεδαστική, περίεργη, φιλόξενη,προστατευτική , στοχαστική και πολλά άλλα.  

Λατρεύω τη φιλοξενία σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει το COVID19. Μου αρέσει να δίνω δώρα σε φίλους, γνωστούς και  συναδέλφους στον επιχειρηματικό χώρο.  

Σχετικά με  το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο, έχω μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Πληροφοριών Υγείας από το Western University του Καναδά. Σπούδασα επιστήμες και στο προπτυχιακό μου.  

 Πώς κατέληξες στην εφαρμογή skritswap ;

Συνέλαβα την ιδέα για το skritswap τον Φεβρουάριο του 2013, όταν μέσα στην τάξη  έκανα «Μετάφραση γνώσεων» για το Master’s στην Επιστήμη Πληροφοριών Υγείας. Ήταν μια αληθινή στιγμή φωτεινής σύλληψης.  

Συζητούσαμε άρθρα περιοδικών και ένα άρθρο της εφημερίδας σχετικά με την εφαρμογή – αλλά πραγματικά δεν έλεγαν το ίδιο πράγμα.  

Σκέφτηκα αμέσως: «Τι γίνεται αν μπορούσαμε να αλλάξουμε το επίπεδο ανάγνωσης αμέσως; Κάτι σαν την  Μετάφραση του Google, αλλά με εξηγήσεις μέσα στην ίδια γλώσσα και σε διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας. ”  

Μετά από λίγα χρόνια έρευνας και εκμάθησης του κώδικα, έφτιαξα το πρώτο πρωτότυπο. Τότε δημιούργησα μια εταιρεία, άρχισα τη συγκέντρωση κεφαλαίων από επενδυτές και το σχηματισμό της ομάδας.  

Το όνομα ” skritswap” είναι ένα μείγμα από τα σανσκριτικά (μια αρχαία γλώσσα) και το ρήμα “swap”. Ανταλλάσσουμε τη γλώσσα.  

Η ανταλλαγή είναι επίσης καλύτερη από την απλοποίηση, επειδή δεν σε κάνει να νιώθεις άσχημα και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες να κάνεις και τα δύο στο κείμενο:να το μετατρέψεις σε  λιγότερο περίπλοκο ή πιο περίπλοκο.     

 Τι ακριβώς είναι το ” skritswap ”; Μπορείς να εξηγήσεις τι προσφέρει; που διαφέρει από τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες;

Το skritswap χρησιμοποιεί δική του τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνηςκαι μηχανικής εκμάθησης για την απλοποίηση περίπλοκων πληροφοριών.  

Οι αλγόριθμοι του skritswap θα διαβάσουν το κείμενο και θα το ξαναγράψουν σε απλούστερο επίπεδο ανάγνωσης.   

Το skritswap λειτουργεί στο Microsoft Word και στα έγγραφα Google. Όταν επισημαίνεις το κείμενο σε ένα έγγραφο και κάνεις κλικ στο κουμπί skritswap , σε ένα παράπλευρο πλαίσιο θα σου δείξει την επανεγγραφόμενη ανάλυση σε απλούστερο νοηματικό επίπεδο. 

Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να κάνει κλικ για αποδοχή ή απόρριψη των απλουστευμένων αλλαγών.   

Το skritswap ειδικεύεται στη σύνθετη νομική γλώσσα που βρίσκεται στα συμβόλαια. Κάποια μέρα θα επεκταθούμε για να βοηθήσουμε στην απλοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εφαρμογών. 

Πώς σε προσέγγισαν για να ξεκινήσεις το start-up;

Επέλεξα να ξεκινήσω το skritswap τον Νοέμβριο του 2015,χρόνια μετά την αρχική σύλληψη. Χρειάστηκαν ακόμη χρόνια έως ότου να σταματήσω τη καθημερινή δουλειά μου και να δουλέψω με πλήρες ωράριο στην start-up . 

Όταν απέκτησα δουλειά  πλήρους απασχόλησης στο skritswap και προσέλαβα την ομάδα μου τον Ιανουάριο του 2018.   

Για να ξεκινήσω το skritswap, μελέτησα τι θα χρειαζόταν να γνωρίζω για να διευθύνω μια εταιρεία αφότου συνέλαβα την ιδέα το 2013 και μέχρι που έφτιαξα νόμιμη εταιρεία το 2015. 

 Έμαθα ό, τι μπορούσα. Διάβασα βασικά επιχειρηματικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και  του λιτού  start-up του Eric Rievs . Δούλευ