Οι αναπτυγμένες αγορές δεν έχουν μόνο υψηλότερο επίπεδο εισοδημάτων, αλλά και πιο προηγμένες και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες mobile υποδομές και υποδομές ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Kaspersky Lab για την περίοδο 2016-2017, αυτό είναι ελκυστικό για τους εγκληματίες καθώς σημαίνει ότι για να μεταφέρουν τα λύτρα τους δεν απαιτούνται παρά ελάχιστα κλικαρίσματα.

Η Kaspersky Lab συνέχισε την παράδοσή της, συντάσσοντας τη δεύτερη ετήσια έκθεσή της για τα απειλητικά ransomware προγράμματα. Η έκθεση καλύπτει μία περίοδο δύο ετών, η οποία για λόγους σύγκρισης έχει διαιρεθεί σε δύο μέρη 12 μηνών το καθένα: από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 και από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017. Επιλέξαμε αυτά τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επειδή παρατηρήθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στο τοπίο απειλής των ransomware.

Η δραστηριότητα των mobile ransomware προγραμμάτων εκτοξεύτηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με 218.625 πακέτα εγκατάστασης mobile Trojan-Ransomware – μέγεθος αυξημένο κατά 3,5 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στη συνέχεια, η δραστηριότητα μειώθηκε στο μέσο επίπεδο της παρατηρούμενης διετούς περιόδου. Παρά τη μικρή ανακούφιση, το τοπίο απειλών για τις mobile συσκευές εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, καθώς οι εγκληματίες στοχεύουν χώρες με αναπτυγμένες χρηματοπιστωτικές υποδομές και υποδομές πληρωμών που μπορούν εύκολα να παραβιαστούν.

Την περίοδο 2015-2016, η Γερμανία ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών mobile συσκευών που δέχτηκαν επίθεση με mobile ransomware (σχεδόν 23%), σε σύγκριση με το ποσοστό των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση με οποιοδήποτε είδος mobile κακόβουλου λογισμικού. Ακολούθησε ο Καναδάς (σχεδόν 20%), το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ με ποσοστά που υπερβαίνουν το 15%.

Αυτό άλλαξε το 2016-2017, με τις ΗΠΑ να μετακινούνται από την τέταρτη στην πρώτη θέση (σχεδόν 19%). Ο Καναδάς και η Γερμανία διατήρησαν τις θέσεις τους στην κορυφαία τριάδα με σχεδόν 19% και πάνω από 15% αντίστοιχα, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη θέση με πάνω από 13%.

Η άνοδος του ποσοστού των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις από τις οικογένειες κακόβουλου λογισμικού Svpeng και Fusob, η πρώτη από τις οποίες επικεντρώνεται κυρίως στην Αμερική. Όσο για τον Fusob, αυτή η οικογένεια κακόβουλου λογισμικού επικεντρώθηκε αρχικά στη Γερμανία, αλλά από το 1ο τρίμηνο του 2017 η Αμερική έχει ξεπεράσει τον κατάλογο των στόχων της με το 28% των επιθέσεων.

Mobile ransomware: Μια εξελισσόμενη απειλή για τις αναπτυγμένες αγορές

Στα βασικά ευρήματα της έκθεσης KSN-2017 περιλαμβάνονται:
• Ο συνολικός αριθμός χρηστών που αντιμετώπισαν ransomware μεταξύ Απριλίου 2016 και Μαρτίου 2017 αυξήθηκε κατά 11,