Ο ελληνικός υπερ-υπολογιστής ARIS αναβαθμίζεται

Ο ελληνικός υπερ-υπολογιστής ARIS αναβαθμίζεται

Μέσα στην επόμενη διετία πρόκειται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ARIS, του ισχυρότερου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων που διαθέτει η χώρα και έχει υλοποιηθεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.).

Το γεγονός ότι η χρήση του συστήματος έχει πλέον φθάσει στα όρια του οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει η άμεση αναβάθμιση του με το σχετικό έργο να εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με τον συνολικό προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση ένταξης του έργου υπεγράφη σήμερα από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΔΥΤΕ Αριστείδη Σωτηρόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Μ. Κουρή, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόση, του project manager της ΕΔΥΤΕ και υπεύθυνο του έργου Ά. Τράκο και υπηρεσιακών στελεχών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δεδομένης της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης σε υπολογιστική ισχύ, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων (Φάση Α΄)» θα επεκτείνει το υφιστάμενο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων που διαθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση πρόσθετου υπολογιστικού εξοπλισμού υψηλών επιδόσεων στο Κέντρο Δεδομένων στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ανέπτυξε και λειτουργεί, από το 2015, το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer – HPC) στην Ελλάδα με την ονομασία ARIS (Advanced Research Information System), το οποίο δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ερευνητών με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα εκτέλεσης υπολογισμών, αποθηκευτικό χώρο και μνήμη που δεν καλύπτουν οι απλοί υπολογιστές.

Εδώ και επτά χρόνια, το υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, υποστηρίζοντας επιστημονικές εφαρμογές ευρείας κλίμακας.

Το ποσοστό χρήσης του έφτασε το 100% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του, ενώ η μέση ετήσια χρήση των πόρων του ξεπερνά το 94%.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μέχρι σήμερα, έχουν αποδοθεί 650 εκατομμύρια core ώρες (ώρες υπολογιστικής επεξεργασίας) σε 880 ερευνητικά έργα στην Ελλάδα.

Ο νέος ισχυρότερος υπερυπολογιστής που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών ευρείας κλίμακας, κυρίως σε τομείς της επιστήμης όπως: της επιστήμης υλικών, της χημείας-βιοχημείας, της κλιματολογίας, της μετεωρολογίας, της μηχανικής μάθησης και της μηχανικής των ρευστών.

Πηγή: cnn.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio