Ο Zuckerberg παραίτησε τους ιδρυτές του Instagram από την εταιρεία

Ο Zuckerberg παραίτησε τους ιδρυτές του Instagram από την εταιρεία

«Ύστερα από αυξανόμενες εντάσεις με τον Μαρκ Zuckerberg

σχετικά με την κατεύθυνση του Instagram, αποφασίσαμε την αποχώρηση μας από την εταιρεία». Με αυτή την λιτή ανακοίνωση οι δύο ιδρυτές του Instagram ανακοίνωσαν την αναχώρηση τους από το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram.

Οι Mike Krieger και Kevin Systrom ίδρυσαν το Instagram το 2010 και η αυξανόμενη επιτυχία του οδήγησε το Facebook το 2012 να δώσει 1 δισ. δολάρια για να το εξαγοράσει. Έκτοτε οι δύο ιδρυτές είχαν διοικητικές θέσεις μέσα στο Facebook με τον Systrom να είναι διευθύνοντας σύμβουλος του τμήματος για την κοινή χρήση των φωτογραφιών και ο Krieger είχε την θέση του CTO στο ίδιο τμήμα. Τα νέα έρχονται ύστερα από μήνες αναταραχής και σκανδάλων για το Facebook, από την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων δεδομένων των χρηστών του Facebok από τη Cambridge Analytica μέχρι τις επιπτώσεις από τη διάδοση των ρώσικων fake news κατά τις εκλογές του 2016 που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το κοινωνικό δίκτυο.

Το Instagram είναι μέχρι στιγμής ένα φωτεινό σημείο στο χαρτοφυλάκιο του Facebook, που σε μεγάλο βαθμό (αν και όχι εξ ολοκλήρου) δεν επηρεάζεται από τις αντιπαραθέσεις και τα προβλήματα που βασανίζουν το Facebook – όμως οι των ιδρυτών του Instagram δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με την κατεύθυνση και το μέλλον της ​​δημοφιλούς εφαρμογής. Όπως ανακοίνωσε ο Systrom οι δύο τους θέλουν «λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να διερευνήσουν την δημιουργικότητα τους».

Τους τελευταίους μήνες το Facebook είχε αρχίσει να βάζει το Instagram πιο «βαθειά» μέσα στον έλεγχο της εταιρείας, δημιουργώντας αρχικούς ενδοιασμούς για τους σκοπούς του Zuckerberg για το μέλλον της εφαρμογής. Το Facebook έχει αποφασίσει να «κυνηγήσει» την Google και τις υπηρεσίες της και το Instagram είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσπαθήσει να χτυπήσει το Youtube. Δημοσίευμα της Wall Street Journal πριν λίγο καιρό είχε υποδείξει την πιθανότητα αποχώρησης των ιδρυτικών μελών του Instagram όταν ο Zuckerberg άρχισε να «καπελώνει» το τμήμα τοποθετώντας στενούς του συνεργάτες σε θέσεις κλειδιά, «απειλώντας την αυτονομία» του.

Της αποχώρησης των Krieger και Systrom είχε προηγηθεί η αποχώρηση του ιδρυτή του WhatsApp, Jan Koum, το οποίο επίσης είχε εξαγοράσει το Facebook το 2018 για 19 δισ. δολάρια, επίσης για λόγους παρεμβατισμού από τον Zuckerberg. Είχε προηγηθεί η δημόσια προτροπή του έτερου συνιδρυτή του WahtsApp, Brian Acton ο οποίος μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την Cambridge Analytica είχε προτρέψει τους χρήστες να «διαγράψουν το facebook».

O Mark Zuckerberg σε δηλώσεις του απέφυγε να επεκταθεί στους λόγους της αποχώρησης, αλλά ευχαρίστησε τους Krieger και Systrom για την συνεργασία: «Ο Kevin και ο Mike είναι εξαιρετικοί ηγέτες και η Instagram αντανακλά τα συνδυασμένα δημιουργικά τους ταλέντα. Έχω μάθει πολλά μαζί τους τα τελευταία έξι χρόνια και το έχω πραγματικά απολαύσει. Ανυπομονώ να δω τι θα φτιάξουν στη συνέχεια».

 

Πηγή: techit.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!