Όταν κάποια παντελώς άγνωστα sites έκαναν δειλά-δειλά τα πρώτα βήματά τους

Το World Wide Web είναι και επισήμως πια αρκετά παλιό ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε την πλούσια και ιδιαίτερη ιστορία του.

Μια ιστορία που ερχόταν ολοταχώς να αλλάξει την ανθρώπινη καθημερινότητα όπως την ξέραμε. Μέσα σε λίγα χρόνια Παγκόσμιου Ιστού, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

Η πολύ διακριτική επανάσταση που είπαμε τελικά ίντερνετ λειτούργησε ως σίφουνας, μια πρωτόγνωρη και αδιανόητη δύναμη αλλαγής που σάρωσε τα πάντα.

Ποιοι ήταν όμως οι πρωτεργάτες όλων αυτών; Και σε εποχές μάλιστα που το διαδίκτυο δεν έμοιαζε για όλους μια καλή ιδέα. Ίσα-ίσα, ρωτήστε τον Μπιλ Γκέιτς γι’ αυτό!

Ποιες ήταν οι ιστοσελίδες που σφυρηλάτησαν το τοπίο, τσιμεντώνοντας ουσιαστικά τα θεμέλια του ίντερνετ; Πολλές, πάρα πόλλες, θα απαντούσε κανείς, και είναι κρίμα να μείνουν χωρίς αναφορά websites που άλλαξαν την κατηγορία τους.

Με τη συνείδηση των ορίων λοιπόν μιας τέτοιας λίστας, ας δούμε μια σειρά από τις σημαντικότερες ιστοσελίδες που έκαναν το σερφάρισμα να αξίζει. Από την εποχή δηλαδή που κάποιος Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε στο CERN αυτό που ο ίδιος είχε ονομάσει «WorldWideWeb» (μία λέξη).

Σκαρώνοντας τελικά αυτό που θα άλλαζε μαγικά τον κόσμο από μόνο του. Ναι, την πρώτη ποτέ ιστοσελίδα! Η οποία ανέβηκε στις 6 Αυγούστου 1991 για να φέρει μια κολοσσιαία επανάσταση στην οικουμένη. Μια τέτοια τομή που δεν περίμενε κανείς, ούτε καν ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού

 

IMDb (1993): Άλλαξε τις βάσεις δεδομένων

 

Αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά από λίστες μιας χούφτας χρηστών του Usenet έμελλε να εξελιχθεί στο απόλυτο ορόσημο όταν μιλάμε για «εκείνον τον τύπο που έπαιζε εκεί μωρέ». Μια από τις πρώτες βάσεις δεδομένων που έδειχναν τι τρομακτικά πράγματα μπορούσε να κάνει το νέο μέσο.

Το Internet Movie Database παραμένει ένα βασικό εργαλείο ιστορικής καταγραφής για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το gaming και λίγοι συνειδητοποιούν πόσο παλιό είναι. Και πόσο σημαντικό για την ίδια τη διαδικτυακή περιπέτεια, δίνοντας φωνή στον απλό σινεφίλ και τον παθητικό ως τότε τηλεθεατή.

 

Yahoo! (1994): Άλλαξε τα πάντα

 

Όσοι μεγάλωσαν στα 90s και έζησαν από πρώτο χέρι την έκρηξη του ίντερνετ θα θυμούνται πως εκείνα τα χρόνια διαδίκτυο σήμαινε απλά-απλά Yahoo. Το απόλυτο ψαχτήρι, η παντοδύναμη μηχανή αναζήτησης που χωρίς αυτή δεν ήξερες τι ακριβώς να κάνεις στο ψηφιακό περιβάλλον.

Το έφτιαξαν δυο τελειόφοιτοι φοιτητές του Στάνφορντ (Jerry Yang και David Filo) και ανέβηκε online τον Ιανουάριο του 1994 ως ένα ευρετήριο από ιστοσελίδες που μαζεύονταν με το χέρι (χωρίς αλγόριθμους δηλαδή). Λίγο αργότερα θα έρχονταν τα ευρετήρια που φτιάχνονταν αυτόματα από τον υπολογιστή, κάτι AltaVista (1995) και Google (1998) δηλαδή, αφήνοντας τώρα το Yahoo να ασχολείται με ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και chat rooms.

 

Amazon (1994): Άλλαξε τον τρόπο που ψωνίζουμε

 

Ήταν το 1994 όταν κάποιος Τζεφ Μπέζος σκάρωσε το πρώτο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, το οποίο θα γινόταν αργότερα κανονικό παντοπωλείο και σωστός ογκόλιθος του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Amazon δεν έκανε απλώς γνωστό και δημοφιλές αργότερα το ηλεκτρονικό shopping, αλλά έδωσε και βήμα στον χρήστη να ανεβάζει κριτικές για τα προϊόντα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ιστοσελίδες τύπου TripAdvisor.

Χωρίς το Amazon.com, ο κόσμος θα είχε ακόμα επιφυλάξεις να αγοράζει πράγματα από ψηφιακές οντότητες. Ο Μπέζος μας έκανε να ψωνίζουμε στο ίντερνετ με τις δύο καινοτομίες του: την παραγγελία με ένα κλικ (1999) και τη δωρεάν παράδοση (2005)…

 

eBay (1995): Άλλαξε την κατανομή δυνάμεων στο ίντερνετ

 

Ήταν Σεπτέμβριος του 1995 όταν ο προγραμματιστής Pierre Omidyar εγκαινίασε την ιστοσελίδα του, το AuctionWeb, που μετονόμασε αργότερα σε eBay και έγινε ο βασικός υπεύθυνος για τη μετατροπή της νοικοκυράς σε επιχειρηματία. Δεν είναι και πολλές οι ιστοσελίδες που μπορούν να παινευτούν πως δημιούργησαν ένα δικό τους momentum στο ίντερνετ.

Απλό στη χρήση και δαιμόνιο στην επικοινωνία των εμπλεκόμενων μερών, το eBay έδειξε την πραγματική δύναμη του ίντερνετ, την αυτορυθμιζόμενη λειτουργία των ηλεκτρονικών κοινοτ