Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές αποτυχίες του 2021

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές αποτυχίες του 2021
Από απάτες κρυπτονομίσματος έως διαρροές δεδομένων και άλλα, αυτές ήταν οι κορυφαίες 15 χειρότερες αποτυχίες στον τομέα της τεχνολογίας για το 2021.

Το 2021 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για την τεχνολογία. Η πανδημία της COVID-19 εξέθεσε τόσο την απόλυτη εξάρτησή μας από την τεχνολογία, όσο και τις πολλές τρύπες στα διάφορα υπάρχοντα συστήματα. Οι οικονομικές κρίσεις λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε περισσότερες απάτες και κακόβουλη συμπεριφορά από ό,τι συνήθως. Η βιομηχανία, πάλι, εργάστηκε πάνω στο να προσαρμοστεί σε αυτόν τον νέο κοινωνικά αποστασιοποιημένο κόσμο, αλλά μερικοί από τους συνηθισμένους “ύποπτους” απέτυχαν με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Αυτή, λοιπόν, είναι η σύνοψη των μεγαλύτερων “καταστροφών” που είδαμε στον ψηφιακό κόσμο φέτος.

Τα Bots αγόρασαν τα πάντα

Αν προσπαθούσατε να αγοράσετε μια νέα κονσόλα παιχνιδιών ή μια GPU τον περασμένο χρόνο, μπορεί να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε ένα ιδιαίτερα επίπονο παιχνίδι επιβίωσης. Οι έμποροι λιανικής φαίνεται να ξεπουλούσαν σε δευτερόλεπτα, ενώ οι προμηθευτές απλά δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν. Ωστόσο, ο πραγματικός ένοχος ήταν οι scalpers, δηλαδή αυτοί που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα bots για να εξαντλήσουν τα αποθέματα από τα καταστήματα και να φουσκώσουν τις τιμές τους στο eBay. Αυτά τα bots αποτελούν ίσως πλέον μεγάλες επιχειρήσεις —εάν αναρωτιέστε πως είναι εάν νοικιάσετε ένα και το χρησιμοποιήσετε, θα διαπιστώσετε ότι διαθέτουν πολύπλοκες τεχνικές για να νικήσουν τα CAPTCHA, να παρακάμψουν τις ουρές και να αποφύγουν τον εντοπισμό. Μπορούν ακόμη και να περάσουν από proxies για να λειτουργούν πιο γρήγορα. Εάν οι έμποροι λιανικής δεν βρουν μια λύση, η διαδικασία αγοράς αγαθών υψηλής αξίας θα καταστεί μη βιώσιμη.

Η εταιρεία Meta

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της αλλαγής ονόματος του Facebook, σχεδόν αμέσως μετά την κατάθεση από την πληροφοριοδότη Frances Haugen που αποκάλυψε την χαλαρή αντιμετώπιση της εταιρείας έναντι της παραπληροφόρησης και την εμμονής με την ανάπτυξη, ήταν μάλλον εξαρχής “καταραμένη”. Ωστόσο, η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ως μια «εταιρεία metaverse» μέσω μιας ιδιαίτερα αδέξιας, μη αληθοφανούς μίμησης του Second Life δεν φάνηκε χρήσιμη. Η γνώμη του κοινού εξακολουθεί να παραμένει ασαφής για το εάν οι άνθρωποι θέλουν να πραγματοποιούν συναντήσεις εργασίας σε έναν καθαρά ψηφιακό χώρο, αλλά η τεχνολογία που θα τον κάνει να μοιάζει με αυτό που διαφημίζουν ο Zuckerberg και το προσωπικό του σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα για να το υποστηρίξει.

Η απογοήτευση των AWS

Ένας από τους πολλούς λόγους που η κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται κατά των μονοπωλίων είναι ότι όταν αυτά αποτυγχάνουν, τα πράγματα μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Το 33% της κίνησης στο Διαδίκτυο πραγματοποιείται μέσω των Υπηρεσιών Ιστού της Amazon, του υπολογιστικού τμήματος στο cloud που έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κερδοφόρους τομείς του Bezos. Έτσι, όταν κάτι πάει στραβά, το αντίκτυπο είναι μεγάλο. Μια διακοπή των AWS το Δεκέμβριο “έριξε” ένα τεράστιο τμήμα του δικτυωμένου κόσμου —το Netflix δεν ήταν διαθέσιμο. Το ίδιο και το Disney+. Οι πελάτες δεν μπορούσαν να κάνουν check out από το Ticketmaster και οι συναλλαγές σταμάτησαν στο Robinhood. Το πρόβλημα διορθώθηκε ύστερα από λίγες ώρες, μόνο για μια επόμενη διακοπή που προκάλεσε παρόμοια κατάρρευση λίγες μέρες αργότερα. Η εξάρτηση ενός μεγάλου μέρος της ψηφιακής ζωής από έναν και μόνο πάροχο φαίνεται να αποτελεί συνταγή αποτυχίας.

Η κρυπτο-απάτη με την ομάδα FaZe

Θα δείτε μερικές φορές αποτυχίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα σε αυτήν τη λίστα, αλλά η συγκεκριμένη μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη. Μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές για την αύξηση της αξίας ενός νομίσματος είναι η συνεργασία με influencers. Όταν το «SaveTheKids», ένα υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα που βασίζεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποτίθεται δώριζε ένα μέρος των κερδών για σκοπούς για παιδιά, ανακοίνωσε ότι συνεργαζόταν με τη μεγάλη δημοφιλή ομάδα τυχερών παιχνιδιών FaZe Clan, η τιμή του νομίσματος εκτοξεύτηκε ακριβώς στην ώρα που οι αρχικοί επενδυτές ξεπούλησαν τις μετοχές τους. Έβγαλαν κέρδος, ενώ οι θαυμαστές του FaZe έμειναν με νομίσματα χωρίς αξία. Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε , η ομάδα έδιωξε το μέλος της ομάδας Kay και απομάκρυνε πολλά άλλα λόγω της εμπλοκής τους σε αυτό το scam.

Η απάτη με το Squid Game token

Το blockchain έχει καταλήξει σε μια ακαταμάχητη αγορά για τους ανθρώπους που κάνουν κλασικές απάτες «pump and dump», στις οποίες ένας τίτλος/νόμισμα υπερεκτιμάται τεχνητά και στη συνέχεια πωλείται όσο βρίσκεται στην κορυφή, αφήνοντας νέους επενδυτές ξεκρέμαστους. Ένα από τα πιο τρελά παραδείγματα συνέβη στις αρχές Νοεμβρίου με την κυκλοφορία ενός Squid Game token, που πήρε το όνομά του από το κορεάτικο δράμα που έγινε τεράστια επιτυχία στο Netflix. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα που το παρουσίασε ως κρυπτονόμισμα «play-to-earn», η τιμή του εκτινάχθηκε στα $2.856 και στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα, σε σχεδόν μηδενική τιμή. ,Φαίνεται πως οι άνθρωποι πίσω από αυτό έβγαλαν περίπου $3,4 εκατομμύρια μέσω αυτής της απάτης.

Η μανία με τα NFTs

Η καινοτομία είναι μια ισχυρή ώθηση. Συνεπώς, το blockchain συνεχίζει να αποτελεί μια σεβαστή επένδυση —εξακολουθούν να υπάρχουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές για την τεχνολογία που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ωστόσο, η πλημμύρα των «έργων τέχνης» NFT —όπου η μόνη «αξία» που έχετε στην κατοχή σας είναι ένας δείκτης σε ένα blockchain— έχει κατακλύσει τον κόσμο της τεχνολογίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μπορεί να ενισχύονται από την επιτυχία ακραίων ειδών όπως το Pixel Punks και το Bored Ape Yacht Club, αλλά αγορές όπως το Opensea πλημμυρίζουν από προσφορές κομματιών γεμάτα αντικειμένων κομμένων και επικολλημένων μέσα στο έργο τέχνης, καθένα πιο “άσχημο” από την προηγούμενο. Τότε, μάλιστα, είναι οι περιπτώσεις που οι εικόνες δεν απορροφώνται από το DeviantArt, ένα πρόβλημα που είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε ο ιστότοπος να έχει δημιουργήσει προσαρμοσμένα εργαλεία λογισμικού για να ενημερώνει τους καλλιτέχνες ότι η δουλειά τους χρησιμοποιείται χωρίς την άδειά τους. Είναι μια προφανής φούσκα και όταν σκάσει, η κατάσταση σύντομα θα εκτροχιαστεί.

Το Tesla Bot

Η λατρεία γύρω από το πρόσωπο του Elon Musk γίνεται αρκετά τρομακτική μερικές φορές — σίγουρα, έχει κάνει πολλά για να διαδώσει τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά είναι επίσης επιρρεπής σε ενοχλητικά memes, φανταχτερές πτήσεις και πολλά χειρότερα. Τον Αύγουστο του 2021 παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερα cringe παρουσίαση, όταν η Tesla ανακοίνωσε το «Optimus», ένα ανθρωποειδές ρομπότ που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα γίνει prototype μέχρι το επόμενο έτος και θα ελέγχεται από την ίδια τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτεί τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητά τους. Η ανακοίνωση, η οποία συνοδευόταν από έναν εμφανώς άβολο άνδρα με στολή ρομπότ, ήταν αμήχανη και προκάλεσε αρκετό χλευασμό από ανθρώπους που φτιάχνουν πραγματικά ρομπότ.

Το 5G παραμένει κάπως άχρηστο

Τα ασύρματα δίκτυα ασχολούνται με το 5G ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. Γνωστό ως το “next big thing”, υποτίθεται ότι παρέχει δεδομένα σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε όλες τις συσκευές. Το μόνο πρόβλημα είναι, στην ουσία, ότι δεν πραγματοποιεί και πραγματικά πολλά αυτή την στιγμή. Στην πράξη, το 5G τόσο στην AT&T όσο και στην Verizon μοιάζει με το 4G. Σίγουρα, υπάρχουν pockets με εξαιρετικά γρήγορο mmWave 5G, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να το βρει κάποιος. Έτσι, οι άνθρωποι που αναβαθμίζουν τα τηλέφωνά τους με βάση υποσχέσεις υψηλής ταχύτητας αισθάνονται λίγο αντικείμενα εκμετάλλευσης. Η επόμενη χρονιά μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο, αλλά δεν είναι πάντα αυτό το κλασσικό, επαναλαμβανόμενο ρητό;

Το σκάνδαλο της Activision Blizzard

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών θεωρείται εδώ και καιρό ως μια λέσχη μόνο για αγόρια όπου τα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς είναι λίγο χαλαρά, αλλά όταν οι πληροφοριοδότες της τοξικής κουλτούρας στην Activision Blizzard φανέρωσαν τι συμβαίνει, τα πράγματα κατέληξαν πολύ άσχημα γι’ αυτήν και πολύ γρήγορα. Το πρώτο πλήγμα ήρθε τον Ιούλιο, με την κατάθεση μήνυσης από το Υπουργείο Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια. Η επικεφαλής συμμόρφωσης της Activision Blizzard, Fran Townsend, έκανε τα πράγματα χειρότερα με ένα email σε ολόκληρη την εταιρεία που υποβάθμισε τις κατηγορίες, οδηγώντας σε μαζική αποχώρηση εργαζομένων. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Townsend δεν έγραψε η ίδια το email —ο διευθύνων σύμβουλος Bobby Kotick συνέταξε το email στο όνομά της, παρόλο που είχε επικρίνει δημόσια το μήνυμα ως «άτοπο» μετά τις αντιδράσεις του Τύπου. Όλο και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν για το πόσο άσχημος χώρος εργασίας αποτελεί η εταιρεία, ενώ η αγωγή ίσως και να προκαλέσει μια πραγματική αλλαγή στον κλάδο.

Η χιονοθύελλα στο Texas και η υπερτιμολόγηση από την Griddy

Ένα από τα πράγματα που συχνά αναφέρουν οι επικριτές της αλγοριθμικής τιμολόγησης και των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι η αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστος παράγοντας. Η περίπτωση του δικτύου κοινής ωφελείας του Τέξας που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη χιονοθύελλα του 2021 ήταν μια βάναυση επιβεβαίωσή του. Μια υπηρεσία που ονομάζεται Griddy πρόσφερε στους χρήστες την ευκαιρία να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής και όχι σε καθορισμένη τιμή. Όταν ξέσπασαν τρομερές καταιγίδες στην πολιτεία, οι πελάτες που ήταν εγγεγραμμένοι στο Griddy διαπίστωσαν ότι χρεώνονταν $9.000 ανά μεγαβατώρα. Ως μέτρο αναφοράς, ο εποχιακός μέσος όρος είναι $50. Υπήρξε μια μαζική δημόσια κατακραυγή, καθώς ο κόσμος είδε τους τραπεζικούς λογαριασμούς με υπεραναλήψεις. Όταν οι χρήστες παραπονέθηκαν, η Griddy τους είπε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να μεταβούν σε άλλο πάροχο. Στη συνέχεια, το κράτος μήνυσε την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση.

Η Definitive έκδοση του Grand Theft Auto

Η “αναπαλαίωση” παλαιότερων παιχνιδιών και η επαναλειτουργία τους σε σύγχρονες κονσόλες είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος μέσα στον χρόνο, ώστε τα στούντιο να αξιοποιήσουν την αγαπημένη για τους χρήστες πνευματική ιδιοκτησία τους και να βγάλουν γρήγορα κέρδη. Ωστόσο, όταν η Rockstar κυκλοφόρησε την «definitive έκδοση» του Grand Theft Auto 3 και των δύο συνέχειών του, τα πράγματα πήραν μια άσχημη τροπή. Οι παίκτες περίμεναν εκσυγχρονισμένα γραφικά με αυξημένο ρεαλισμό, αλλά αυτό που πήραν ήταν μια παράξενη συγχώνευση από γυαλιστερά textures και αδέξια, άσχημα μοντέλα χαρακτήρων. Μαζί με έναν εκπληκτικό αριθμό σφαλμάτων και δυσλειτουργιών, το προϊόν ήταν τόσο απογοητευτικό που η Rockstar αναγκάστηκε όχι μόνο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αλλά και να θέσει ξανά προς πώληση τις αρχικές, μη remastered εκδόσεις.

Οι αλγόριθμοι του Zillow

Η εμπιστοσύνη στους αλγόριθμους αποτελεί ένα γνωστό γνωμικό της βιομηχανίας τεχνολογίας, αλλά οι αλγόριθμοι δεν λειτουργούν πάντα όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί. Όταν ο ιστότοπος καταχωρίσεων ακινήτων Zillow αποφάσισε να στραφεί στην αγορά και πώληση ακινήτων με μια επιχειρηματική μονάδα που ονομάζεται iBuyer, έλαβε αποφάσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning. Η πρόθεση ήταν να εντοπίσει υποτιμημένα ακίνητα και να τα επαναποτιμήσει με ευκολία. Αλλά με μια αγορά τόσο ασταθή και πολύπλοκη όπως η στέγαση, ειδικά με υψηλές τιμές αγοράς, τα λάθη στην αποτίμηση είχαν τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την εταιρεία. Στο τέλος του έτους, η Zillow ανακοίνωσε ότι θα απολύσει σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της, λόγο αποτίμησης απώλειας $560 εκατομμυρίων.

Η απάτη του Saygus καταρρέει

Μερικές φορές μια απάτη παίρνει πολύ χρόνο για να βγει στην επιφάνεια. Ο wanna-be μεγιστάνας της βιομηχανίας τηλεφώνου Chad Sayers επισκέφτηκε για πρώτη φορά τα γραφεία του PCMag το 2009 για να μιλήσει για το Saygus, τη συσκευή του που περιείχε έναν αποκλειστικό κωδικοποιητή βίντεο Android που επέτρεπε αμφίδρομες βιντεοκλήσεις μέσω δικτύων 3G. Στη σημερινή εποχή θεωρούμε αυτονόητα κάτι τέτοιο, αλλά πριν από μια δεκαετία, αυτό θα άλλαζε σοβαρά το παιχνίδι στη βιομηχανία. Ο Sayers πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια διαφημίζοντας μια σειρά από πρωτότυπα σε εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια, συσσωρεύοντας $10 εκατομμύρια σε επενδυτικά κεφάλαια. Τον Αύγουστο, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ στη Utah τον κατηγόρησε για απάτη, ισχυριζόμενος ότι ο Sayers στην ουσία δεν σκόπευε ποτέ να δημιουργήσει ένα προϊόν.

Το Freedom Phone

Λένε ότι “ένα κορόιδο γεννιέται κάθε λεπτό”, και με τη μία πλευρά του πολιτικού πεδίου πεπεισμένη ότι το Big Tech ήταν έτοιμο να λογοκρίνει σε κάθε στροφή, η εποχή ήταν η κατάλληλη για έναν αδίστακτο τύπο να βρει τρόπο να εισπράξει χρήματα. Τον Ιούλιο, εμφανίστηκε το “Freedom Phone”, μια συσκευή από τον αυτοαποκαλούμενο εκατομμυριούχο Bitcoin Erik Finman. Υποστηριζόμενο από δεκάδες από τα πιο αξιοσημείωτα πρόσωπα της δεξιάς, καθένα από τα οποία είχε τον δικό του κωδικό προσφοράς για χρήση από τους αγοραστές, η συσκευή των $500 αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα νέο τηλέφωνο Android από την κινεζική εταιρεία Umidgi που πωλούνταν λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτής της τιμής στη λιανική.

Το κοινωνικό δίκτυο του Trump

Ο πρώην Πρόεδρος είχε τον τρόπο του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού με παράλογες δηλώσεις, μέχρι να απαγορευτεί από τα κοινωνικά δίκτυα για υπονόμευση της δημοκρατίας. Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει η λεγεώνα των υποστηρικτών του να βρει τη δική της εναλλακτική. Ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσει. Ο Trump δοκίμασε την τύχη του τον Μάιο με μια σελίδα blog που έκλεισε σε λιγότερο από ένα μήνα, αλλά το «Truth Social», όπως θα ονομάζεται το νέο εγχείρημα, φαίνεται να είναι πιο φιλόδοξο. Hackers, φυσικά, διείσδυσαν γρήγορα στο σύστημα και δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς για τον Trump και τον Steve Bannon.

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!