Έτσι θα ανακτήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook αν σας χακάρουν

Έτσι θα ανακτήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook αν σας χακάρουν

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ η μέρα που θα διαπιστώσετε ότι ο λογαριασμός σας στο Facebook έχει χακαριστεί. Είναι ένα απαίσιο συναίσθημα, και σε νιώθω, για τον χρόνο και μπορεί και χρήματα που μπορεί να σπαταλήσεις για να πάρεις το λογαριασμό πίσω.

Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τη διαδικασία ανάκτησης. Στη συνέχεια, θα προτείνω ορισμένους προληπτικούς ελέγχους ασφαλείας που μπορείτε να πραγματοποιήσετε για να αποτρέψετε το να σας χακαρούν ή τουλάχιστον να μειώσετε τις πιθανότητες.

Τρεις τρόποι που μπορείς να χάσεις τον έλεγχο του λογαριασμού σου στο Facebook

Υπάρχουν τρία διαφορετικά πιθανά σενάρια.

Σενάριο 1. Δίνετε τον λογαριασμό σας σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο για να τον χρησιμοποιήσουν στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Αρχίζουν να δημοσιεύουν στο προφίλ σας, να στέλνουν μηνύματα ή και να κάνουν αιτήματα φιλίας σε άγνωστους ανθρώπους. Αυτό συνέβη σε έναν γνωστό μου, είχε ένα ανίψι που έμενε στο σπίτι του για μια εβδομάδα. Όταν έφυγε άφησε ένα χάος στον λογαριασμό του φίλου μου στο Facebook. «Δεν δημοσίευσε τίποτα στον λογαριασμό μου, αλλά είχα παράξενα αιτήματα φιλίας που έπρεπε να τα καθαρίσω. Αποφάσισα να σταματήσω να χρησιμοποιώ τον λογαριασμό μου.” Αυτό είναι περισσότερο ενοχλητικό παρά χακάρισμα, αλλά εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό.

Λύση: Αρχικά, χρησιμοποιήστε τη σελίδα ασφαλείας του Facebook για να ελέγξετε και να δείτε πού αλλού είναι ήδη συνδεδεμένος ο λογαριασμός σας.

facebook-hack

Αυτή η λίστα θα πρέπει επίσης να σας υπενθυμίζει όλες τις συσκευές στις οποίες έχετε χρησιμοποιήσει το Facebook στο παρελθόν. Ακόμα κι αν ο λογαριασμός σας δεν έχει παραβιαστεί, είναι χρήσιμο να ελέγχετε τακτικά αυτήν την σελίδα για να σβήσετε κάποια παλαιότερη σύνδεση που δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Εάν δεν αναγνωρίζετε κάποια από τις συσκευές σε αυτήν τη λίστα, κάντε κλικ στις τρεις κάθετες κουκίδες στα δεξιά και αναγκάστε αυτές τις δυσκευές να αποσυνδεθούν από τον λογαριασμό σας. Στη συνέχεια, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας. Επίσης, θυμηθείτε στο μέλλον να αποσυνδεθείτε από το Facebook (και το Messenger) προτού δανείσετε τη συσκευή σας σε οποιονδήποτε.

Σενάριο 2. Κάποιος χρησιμοποιεί τη φωτογραφία και το όνομά σας, δημιουργεί έναν νέο λογαριασμό και στέλνει αιτήματα φιλίας σε γνωστούς σας στο Facebook.

Λύση: Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό, εκτός από το να πείτε στους γνωστούς σας ότι δεν είστε εσείς και να αγνοήσουν τον απατεώνα. Αυτό θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση όταν λαμβάνετε ένα αίτημα φιλίας από κάποιον που πιστεύετε ότι έχετε ήδη κάνει φίλο ή κάποιον με τον οποίο δεν έχετε επικοινωνήσει εδώ και χρόνια. Θα μπορούσατε να τους στείλετε ένα email ή ένα μήνυμα ρωτώντας εάν το αίτημα είναι γνήσιο.

Σενάριο 3. Το χειρότερο σενάριο. Κάποιος μαντεύει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας και προχωρά στο να σας κλειδώσει έξω από τον λογαριασμό. Αυτή η περίπτωση είναι η πιο τρομακτική και η διόρθωση αυτού θα εξαρτηθεί από το τι άλλο έχετε συνδέσει στον λογαριασμό σας στο Facebook και από το πόσο αποφασισμένοι είστε να τον επαναφέρετε.

Αυτό συνέβη στην Ελισάβετ, μια συγγραφέα βιβλίων. Κατέληξε να συνεργάζεται με δύο διαφορετικούς φίλους της για να βρεί λύση, ο ένας ειδικός στο IT και ο άλλος δικηγόρος, κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών. Είχε δύο πολύπλοκους παράγοντες που έκαναν δύσκολη την ανάκτηση του λογαριασμού της.

Πρώτα, χρησιμοποιούσε τις διαφημίσεις στο Facebook για να προωθήσει τα βιβλία της, οπότε είχε συνδέσει την πιστωτική της κάρτα με τον λογαριασμό της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο χάκερ να χρεώσει την κάρτα της με τις δικές του διαφημίσεις προσπαθώντας να προσελκύσει και εξαπατήσει περισσότερα άτομα.
Η δεύτερη επιπλοκή ήταν ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμό της και μια τυχαία ημερομηνία γενεθλίων για τον λογαριασμό της. Κατά τη διαδικασία ανάκτησης, το Facebook σας ζητά να σαρώσετε την ταυτότητά σας για να επαληθεύσετε ποιος είστε. Όταν μου το είπε αυτό, ανησυχώ για τον δικό μου λογαριασμό. Για χρόνια περηφανευόμουν που χρησιμοποιούσα την 1η Ιανουαρίου ως «γενέθλια» μου στο Facebook.

Τελικά έκανε επαναφορά του κωδικού πρόσβασής της, αλλά σχεδόν αμέσως ο χάκερ επανέφερε και ξανά “έκλεψε” τον λογαριασμό της. «Προσπάθησα να πάρω κάποιον στο Facebook να με βοηθήσει, αλλά δεν απαντούσε κανείς», μου είπε. Πριν από την πανδημία, η εταιρεία διέθετε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας «αλλά αυτό διακόπηκε», είπε. Είχε μεγαλύτερη επιτυχία μπλοκάροντας τις χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας τηλεφωνώντας στην τράπεζά της. «Προσπαθούσα να είμαι ένα βήμα μπροστά από τον χάκερ και έχανα τον ύπνο μου. Όλη μου η ζωή τέθηκε σε αναμονή καθώς προσπαθούσα να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Δεν έκανα καμία δουλειά για μήνες. Κατέληξα να αλλάξω τους κωδικούς πρόσβασής μου σε περισσότερους από 30 διαφορετικούς λογαριασμούς».

Πιθανές λύσεις: εάν βρεθείτε σε αυτήν την τελευταία κατάσταση, έχετε τρεις βασικές επιλογές:

1. Τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να αφήσετε το Facebook. Το πρόβλημα είναι ότι έχετε κάποιον που προσποιείται ότι είστε εσείς και θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ταυτότητά σας σε εγκληματικές και άβολες καταστάσεις. Για να μην αναφέρουμε ότι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας ή να ανοίξουν πιστωτικές κάρτες στο όνομά σας.

2. Προσπαθήστε να επαναφέρετε τον λογαριασμό σας μόνοι σας, χρησιμοποιώντας τα “σκοτεινά” και συχνά αντιφατικά βήματα του ίδιου του Facebook. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν δοκιμάσει οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω. Ωστόσο, θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνετε αυτό. Πρέπει να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη του Facebook μέσω του λογαριασμού κάποιου άλλου, κάτι που φαίνεται κάπως αντιφατικό, οπότε ελπίζουμε ότι κάποιος φίλος σας είναι πρόθυμος να βοηθήσει. (Μην μπείτε στον πειρασμό να δημιουργήσετε έναν δεύτερο λογαριασμό, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση και των δύο λογαριασμών σας.) Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε μία από τις πολλές επιλογές (εύρεση μιας μη εξουσιοδοτημένης ανάρτησης, έναν λογαριασμό που χρησιμοποιεί το δικό σας όνομα και /ή φωτογραφίες) και να ξεκινήσετε την διαδικασία για να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας.

facebook-hacked

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook ως μέσο για να συνδεθείτε σε άλλες υπηρεσίες διαδικτύου, θα πρέπει να αποσυνδέσετε αυτούς τους συνδέσμους — διαφορετικά ένας χάκερ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και αυτούς τους λογαριασμούς. Εάν, όπως η Ελισάβετ, έχετε συνδέσει την πιστωτική σας κάρτα ή άλλους οικονομικούς λογαριασμούς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με αυτά τα ιδρύματα και να ακυρώσετε αυτές τις χρεώσεις. Ξεκινήστε προσπαθώντας να χρησιμοποιήσετε το Facebook από άλλες συσκευές που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν: ίσως ο χάκερ να μην σας έχει αποσυνδεθεί αυτόματα.

3. Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία ανάκτησης λογαριασμών, όπως το Hacked.com. Αυτό θα σας κοστίσει 249 $, αλλά η εταιρεία θα είναι επίμονη και αν δεν μπορεί να σας βοηθήσει, θα σας επιστρέψει τη χρέωση. Συμπεριλαμβάνεται επίσης ένα πρόγραμμα ψηφιακής προστασίας ενός έτους που συνήθως πωλείται χωριστά για 99 $. Εάν έχετε μια περίπλοκη κατάσταση όπως η Elizabeth (συνδεδεμένες κάρτες, ψεύτικη ημερομηνία γενεθλίων), προτείνω να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη διαδρομή.

Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε κάποιον τυχαίο χάκερ που μπορεί να σας παίρνει τα χρήματά σας και να μην κάνει τίποτα άλλο. Μίλησα με τον ιδρυτή του Hacked.com, Jonas Borchgrevink, ο οποίος περιέγραψε τις διάφορες ακολουθίες βημάτων που δοκιμάζουν τα στελέχη του σε ένα πρόσφατο άρθρο της Washington Post. Και επιβεβαίωσε ότι εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικό όνομα από αυτό που εμφανίζεται στην ταυτότητά σας, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας.

Προληπτικά μέτρα προστασίας

Εάν δεν σας έχουν χακάρει (ακόμα) και νιώθετε κάπως άβολα διαβάζοντας αυτό, ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook. Ξεκινήστε κάνοντας τουλάχιστον ένα από αυτά σήμερα και φροντίστε να δείτε τα υπόλοιπα το συντομότερο δυνατό.

1. Ρυθμίστε την πρόσθετη ασφάλεια σύνδεσης στον λογαριασμό σας στο Facebook. Το Facebook σας προσφέρει μια σειρά από επιλογές που μπορεί να σας μπερδεύουν, αλλά αυτή που προτείνω είναι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως το Google Authenticator. (Μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτήν τη σελίδα στο Facebook .)

facebook-2fa

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (γνωστός και ως 2FA) χρησιμοποιεί μια εφαρμογή smartphone Android ή iOS ως μέρος της διαδικασίας σύνδεσης. Αφού δώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, το Facebook σας ζητά να πληκτρολογήσετε μια σειρά από έξι αριθμούς που δημιουργούνται από την εφαρμογή. Αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν κάθε λεπτό, επομένως χρειάζεστε το τηλέφωνό σας κοντά όταν συνδέεστε. Εάν θέλετε επιπλέον πίστωση, αφιερώστε χρόνο για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο δεύτερου παράγοντα στους άλλους λογαριασμούς σας.

Η Ελισάβετ χρησιμοποιούσε μια λιγότερο ασφαλή μέθοδο για τον δεύτερο παράγοντα της: έστελνε τους έξι αριθμούς ως μήνυμα κειμένου στο τηλέφωνό της. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το γιατί αυτό δεν είναι η προτίμησή μου.

2. Ελέγξτε αν έχετε προσθέσει κάποιους τρόπους πληρωμής στο Facebook. Ενώ προετοιμαζόμουν για αυτό το άρθρο, με έκπληξη βρήκα τη διεύθυνση PayPal μου συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μου στο Facebook — και νόμιζα ότι πρόσεχα την ασφάλειά μου στο Facebook. Υπάρχουν δύο μέρη για έλεγχο. Πρώτον, υπάρχει η σελίδα που δείχνει εάν έχετε δημιουργήσει πιστωτικές κάρτες για να κάνετε άμεσες πληρωμές σε άτομα ή άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες, που ονομάζεται Facebook Pay. Μεταβείτε σε αυτόν τον άλλο σύνδεσμο για να καταργήσετε τυχόν τρόπους πληρωμής για διαφημίσεις. Εάν εκτελείτε διαφημιστικές καμπάνιες στην επιχείρησή σας, θα πρέπει πρώτα να τις σταματήσετε.

3. Καταργήστε συνδεδεμένες εφαρμογές και ιστότοπους. Εάν έχετε συνδεθεί σε εφαρμογές τρίτων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας από το Facebook, τώρα είναι η ώρα να τις ελέγξετε και να τις αφαιρέσετε (μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη σελίδα εδώ). Θα υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία επειδή δεν μπορείτε να συνδεθείτε αυτόματα σε αυτές τις άλλες υπηρεσίες, αλλά προστατεύεστε επίσης εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.

Εάν έχετε μια επαγγελματική σελίδα στο Facebook, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο άτομα που έχουν δικαιώματα διαχειριστή σε αυτήν τη σελίδα. (Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις σελίδας > Ρόλοι σελίδας.) Εάν ο επαγγελματικός λογαριασμός σας παραβιαστεί και είστε ο μοναδικός διαχειριστής, θα είναι σχεδόν αδύνατο να τον ανακτήσετε. Αυτή η επαφή θα πρέπει επίσης να έχει ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

4. Ελέγξτε τα email που είναι συνδεδεμένα στον λογαριασμό σας (χρησιμοποιώντας αυτήν τη σελίδα στο Facebook). Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα δεύτερο email επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Facebook για να σας στέλνει ειδοποιήσεις σε περίπτωση που η κύρια διεύθυνση email σας παραβιαστεί. Φυσικά, χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης με αυτούς τους διαφορετικούς λογαριασμούς email.

Ξέρω, φαίνεται ότι είναι πολλή δουλειά, και υπάρχουν πολλά μέρη στις σελίδες ρυθμίσεων του Facebook που θα πρέπει να επισκεφτείτε και να προσέξετε. Και οι πιθανότητες είναι ότι οι σύνδεσμοι που παρέχονται παραπάνω μπορεί να μην λειτουργούν στο μέλλον, καθώς το Facebook κάνει συχνά αλλαγές στις ρυθμίσεις του.

Κάποιες ακόμα, πιο γενικές, συμβουλές

Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ. Εάν λάβετε ένα τυχαίο μήνυμα που λέει ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, μην ακολουθήσετε κανένα σύνδεσμο και μην καλέσετε κανέναν αριθμό τηλεφώνου στο μήνυμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι κόλπο από έναν χάκερ. Αντίθετα, μπείτε στην επίσημη σελίδα ή εφαρμογή και έπειτα στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας για να το εξετάσετε.

Να έχετε το νού σας για πράγματα που φαίνονται ασυνήθιστα. Για παράδειγμα μηνύματα που δεν στείλατε, αναρτήσεις που δεν δημιουργήσατε ή αγορές που δεν κάνατε. Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι κάποιος έχει βρεί τον κωδικό πρόσβασής σας ή έχει παραβιάσει τον λογαριασμό σας.

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio