Σκηνές από το μέλλον, σήμερα, με υπερυψηλές ταχύτητες 5G

Σκηνές από το μέλλον, σήμερα, με υπερυψηλές ταχύτητες 5G

Πώς θα «κατεβάζεις» μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσουν 6 λεπτά

Σκηνή από ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον: Μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα να streamάρεις την αγαπημένη σου ταινία σε υψηλή ανάλυση, 100 φορές ταχύτερα σε σχέση με τη σημερινή ταχύτητα που σου προσφέρει το 4G, ενώ μπορείς, την ίδια στιγμή, να διαχειρίζεσαι τις περισσότερες λειτουργίες του σπιτιού σου μέσα από το κινητό σου.

Η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου μέσα από το 5G φαίνεται ότι δεν αργεί και υπόσχεται να αλλάξει άρδην τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το ίδιο μας το σπίτι και τις καθημερινές μας συνήθειες, μέχρι τις νέες εφαρμογές που θα προστίθενται τα επόμενα χρόνια στην ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομών κ.τ.λ..

Η τεχνολογία του 5G βρίσκεται αυτή την στιγμή, διεθνώς, στην πρώτη φάση ανάπτυξης του και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη χώρα μας, σε σχέση με τις πρώτες δικτυακές υποδομές σε κάποιες περιοχές, ο στόχος των παρόχων τίθεται για το 2021, με δεδομένη και την ανωριμότητα που χαρακτηρίζει επί του παρόντος την συγκεκριμένη τεχνολογία.

217 εκατ. συνδέσεις το 2025

Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά, παράλληλα με το 5G και αυτό για δυο λόγους: Πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές.

Τα νέα δεδομένα

Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι λεγόμενες “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals) όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομών και η υγεία, είναι αυτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη δυναμική μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία.

Υπηρεσίες όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, “έξυπνα” κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι μόνο ενδεικτικά παραγωγικά παραδείγματα. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε συγκεκριμένες, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να είναι ακόμα υπό ανάλυση.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Το «ψηφιακό υπόδειγμα» της Καλαμάτας

Ένα πρώτο δείγμα της τεχνολογίας 5G εφαρμόζεται στην Καλαμάτα. Η WIND  έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας όπου έχει εγκαταστήσει σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Μάλιστα η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα.

Τα σημεία που καλύπτει το πιλοτικό δίκτυο 5G είναι η περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό κέντρο και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο GrecotelFiloxenia, το οποίο γίνεται το 1ο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5Gο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης μιας και στην πόλη λειτουργεί πάλι από την Wind, εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Πηγή : https://www.protothema.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!