Windows 11: Τα 10 μεγαλύτερα παράπονα

Windows 11: Τα 10 μεγαλύτερα παράπονα

Το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της Microsoft επαινείται για τον καθαρό σχεδιασμό του και τη βελτιωμένη απόδοσή του, αλλά ορισμένοι χρήστες κατακρίνουν τους περιορισμούς των δυνατοτήτων του. Δείτε τι μισούν περισσότερο οι άνθρωποι στα Windows 11.

Αν και έχουν λάβει ως επί το πλείστον θετική ανταπόκριση, τα Windows 11 έχουν επίσης γίνει στόχος αρκετών επιθέσεων—συμπεριλαμβανομένων αρκετών από το PCMag. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τα παράπονα που αναφέρονται παρακάτω ή να τα θεωρούν ασήμαντα. Άλλοι θα αισθανθούν μια αγανάκτηση και οργή όταν δοκιμάσουν το νέο λειτουργικό σύστημα. Ορισμένοι από αυτούς τους ενδοιασμούς έχουν προκαλέσει αρκετή φασαρία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ιστότοπους ειδήσεων τεχνολογίας. Μερικά είναι προσωπικοί εκνευρισμοί. Όπου ενδείκνυται, καταρρίπτουμε παράπονα που είναι αδικαιολόγητα ή ασήμαντα. Όμως, άλλα φαίνονται σαν γνήσιες κριτικές. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε τη συλλογή μας με τα κορυφαία παράπονα που έχουν οι χρήστες σχετικά με τα Windows 11.

Οι απαιτήσεις hardware για τα Windows 11 είναι πολύ υψηλές

Κατά το λανσάρισμα, ειπωθήκαν πολλά για τις απαιτήσεις hardware των Windows 11. Αυτό το παράπονο επηρεάζει κυρίως όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τον τρέχοντα υπολογιστή τους σε Windows 11. Έχουμε υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που ενδιαφέρει πολύ τη Microsoft—η εταιρεία θέλει να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή με Windows 11, όχι να αναβαθμίσετε έναν παλιό. Ούτε ενδιαφέρεται για τους DIY PC builders. Δεν υπάρχει ακόμα επιλογή να αγοράσετε μια αυτόνομη άδεια χρήσης για τα Windows 11 όπως υπάρχει για τα Windows 10, επομένως όσοι θέλουν να κάνουν αναβάθμιση από τα Windows 7 ή να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν νέο υπολογιστή πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουν τα Windows 10 και στη συνέχεια να περάσουν από τη διαδικασία δωρεάν αναβάθμισης.

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Για να είμαστε δίκαιοι, πολλές από τις απαιτήσεις hardware για τα Windows 11 είναι στην αλήθεια αρκετά χαμηλές: 1GHz CPU, 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Ακούγονται σαν προδιαγραφές πριν από 10 χρόνια. Οι πραγματικά ενοχλητικές και απαγορευτικές απαιτήσεις hardware είναι τρεις συγκεκριμένα:

1) Ο CPU πρέπει να είναι πρόσφατος—περίπου των τελευταίων τριών χρόνων,

2) Ο υπολογιστής πρέπει να διαθέτει το τσιπ ασφαλείας TPM και

3) Αυτό το τσιπ πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το Secure Boot.

Αυτές οι δύο τελευταίες απαιτήσεις είναι από καιρό στάνταρ σε υπολογιστές. Θα λέγαμε ότι η καινούρια απαίτηση του CPU είναι το εμπόδιο για τους περισσότερους upgraders που τους εκνεύρισε.

Η αλλαγή των προεπιλεγμένων εφαρμογών στα Windows 11 είναι πολύ δύσκολη

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Για να ορίσετε μια προεπιλεγμένη εφαρμογή στα Windows 11, πρέπει να αναθέσετε ξεχωριστά κάθε τύπο αρχείου στην εφαρμογή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για μια ρύθμιση για να αλλάξετε, για παράδειγμα, το CyberLink PhotoDirector ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή φωτογραφιών για όλες τις φωτογραφίες, πρέπει να περάσετε από όλους τους τύπους αρχείων και τα πρωτόκολλα με τα οποία ασχολείται ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού: BMP, DNG, JPG, PNG, TIFF, NEF και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει λόγος οι ρυθμίσεις για προεπιλεγμένη εφαρμογή να είναι τόσο περίπλοκες.

Πρέπει να συνδεθείτε σε έναν λογαριασμό Microsoft για να χρησιμοποιήσετε τα Windows 11

Τα Windows 11 Home Edition απαιτούν από τους χρήστες να συνδεθούν σε έναν λογαριασμό Microsoft, κάτι που παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως απλό sign-in στο Office, δημιουργία backup στο OneDrive, ρύθμιση συγχρονισμού μεταξύ πολλών συσκευών, κρυπτογράφηση ολόκληρου του δίσκου για τη μονάδα συστήματος και τη δυνατότητα επανεγκατάστασης των Windows χωρίς σειριακό αριθμό. Σας προκαλούμε να βρείτε έναν μόνο χρήστη Mac που δεν θα συνδεθεί σε λογαριασμό Apple για να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του και ξεχάστε την ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα Chromebook χωρίς να συνδεθείτε σε λογαριασμό Google. Και πάλι, οι άνθρωποι τρελαίνονται όταν πρέπει να συνδεθούν σε έναν λογαριασμό Windows. Στην πραγματικότητα, μόνο η έκδοση των Windows 11 Home έχει αυτήν την απαίτηση. Τα Windows 11 Pro δεν απαιτούν από εσάς να κάνετε sign-in και ίσως αυτό να είναι το SKU που θα χρησιμοποιήσουν όλοι αυτοί που παραπονιούνται.

Το Start Menu των Windows 11 δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο των Windows 10

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Σχεδόν σε κάθε σημαντική νέα έκδοση των Windows, το κουμπί «Έναρξη» και το μενού «Έναρξη» αποτελούσαν κύρια σημεία διαμάχης. Για εμάς, το μενού «Έναρξη» των Windows 10 ήταν το πιο καλό και είναι ένα χαρακτηριστικό που υποτιμάται. Το macOS δεν έχει τίποτα τόσο βολικό. Το launchpad είναι εκεί, αλλά δεν είναι τόσο άμεσο και ενσωματωμένο όσο το Start menu των Windows. Το αντίστοιχο Chrome OS launcher είναι το πρότυπο για το νέο μενού Έναρξης των Windows 11, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ατυχές. Στα Windows 10, έχοντας τα πάντα στην κάτω αριστερή γωνία σήμαινε ότι το μενού δεν θα κάλυπτε τις εφαρμογές που τρέχουν στη μέση της οθόνης.

Το Start menu των Window 10 προσφέρει επίσης εύκολη πρόσβαση στις Ρυθμίσεις και τους φακέλους ακριβώς πάνω από το κουμπί Start. Επίσης, τοποθετεί τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές και τις πιο πρόσφατες εγκατεστημένες εφαρμογές στην κορυφή (αν το ενεργοποιήσετε). Όλα αυτά χάνονται στα Windows 11, τα οποία, αντιθέτως, προσφέρουν εικονίδια για τις Προτεινόμενες και Καρφιτσωμένες εφαρμογές και έγγραφα. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, εμάς μας αρέσαν τα Tiles στο μενού Έναρξη, καθώς σας επέτρεπαν να ορίζετε την προτεραιότητα των εφαρμογών με βάση το μέγεθος του πλακιδίου. Για μια πιο σημαντική εφαρμογή που θέλατε να είναι εμφανής, χρησιμοποιούσατε ένα μεγαλύτερο πλακίδιο. Και φυσικά, είναι πολύ πιο εύχρηστα για οθόνες αφής.

Η γραμμή εργασιών των Windows 11 είναι λιγότερο χρήσιμη από των Windows 10

Με την κεντρική γραμμή εργασιών των Windows 11, ένα πρόβλημα είναι ότι το κουμπί Έναρξη δεν είναι κεντραρισμένο. Βρίσκεται στο αριστερό άκρο της γραμμής εργασιών και αν ανοίξετε περισσότερες εφαρμογές, η θέση του αλλάζει.

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση για αυτήν την ενόχληση. Μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις της γραμμής εργασιών και να το αλλάξτε σε αριστερή στοίχιση. Με αυτόν τον τρόπο, το κουμπί Έναρξη παραμένει σε ένα προβλέψιμο σημείο—όπως ακριβώς για δεκαετίες. Θα ήταν υπέροχο αν η Microsoft πρόσφερε μια επιλογή να κεντράρουν το κουμπί Έναρξη για όσους τους αρέσει αυτή η ρύθμιση. Όποια και αν είναι η προτίμησή σας, το κουμπί θα έπρεπε να παραμένει στάσιμο μόλις επιλέξετε ένα μέρος για αυτό.

Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με το Taskbar, τα κουμπιά των εφαρμογών είναι λιγότερο ενημερωτικά. Παρόμοια με το πώς λειτουργεί στο macOS, δεν σας δείχνουν τόσο ξεκάθαρα ποια προγράμματα τρέχουν και ποια είναι απλώς καρφιτσωμένα. Δεν μπορείτε να τα διευρύνετε και δεν εμφανίζουν την πρόοδο download ή της επεξεργασίας όπως μπορούν οι εφαρμογές των Windows. Τέλος, η γραμμή εργασιών των Windows 11 δεν προσφέρει τόση υποστήριξη για drag-and-drop.

Σε αναγκάζουν να χρησιμοποιήσεις τον Edge broswer

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Ορισμένοι χρήστες των Windows 11 παραπονιούνται ότι πλέον εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον Microsoft Edge ως πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Αυτή η καταγγελία έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή – αλλά είναι παραπλανητικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού επιλέξετε στα Windows 11, αν και ορισμένες λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος, όπως οι ενσωματωμένες λειτουργίες αναζήτησης και ο καιρός, ανοίγουν αυτόματα στον Edge. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Firefox και Chrome στο νέο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, μετά από κάποιες αρχικές αμφιβολίες, καταλάβαμε τη σχεδίαση και τις ανέσεις του Edge, που κάνουν τον Chrome και τον Firefox να φαίνονται ξεπερασμένοι. Παρεμπιπτόντως, δοκιμάστε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο Chrome OS ή στο iOS ή iPad OS. Ενώ υπάρχουν πολλά προγράμματα περιήγησης στο Apple App Store, το Cupertino σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς τον Safari browser της Apple ως την υποκείμενη web rendering μηχανή.

Τα Windows 11 καταργούν το Action Center και οι αντικαταστάτες του είναι κακοί

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Το Action Center των Window 10 είναι μια από τις καλύτερες προσθήκες των Windows εδώ και πολλά χρόνια, αλλά στα Windows 11 εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από ένα ποτ πουρί ξεχωριστών ρυθμίσεων και πλαισίων ειδοποιήσεων, όπως αυτά στο macOS. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της Μπαταρίας δεν μεταφέρεστε μόνο στις πληροφορίες μπαταρίας. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi δεν ανοίγουν οι ρυθμίσεις Wi-Fi και τα διαθέσιμα δίκτυα. Μάλιστα, το Volume Mixer δεν είναι πλέον προσβάσιμο από τη γραμμή εργαλείων. Το Windows 10 Action Center συνδυάζει γρήγορες ρυθμίσεις και ειδοποιήσεις σε ένα βολικό, προσαρμόσιμο πλαίσιο. Θα μας λείψει. Η αλλαγή βλάπτει επίσης τους χρήστες των tablets, όπως θα δείτε στην επόμενη ενότητα.

Τα Windows 11 είναι ένα βήμα πίσω για τα Tablets

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Η χρήση ενός Surface Go αποκλειστικά ως tablet αφής στα Windows 10 ήταν εύκολη – δεν χρειαζόσασταν να αγοράσετε καν πληκτρολόγιο για αυτό. Το βρίσκαμε πιο λειτουργικό με αυτόν τον τρόπο από ένα iPad, κυρίως επειδή η σάρωση από τα δεξιά ανοίγει το Action Center και η σάρωση από τα αριστερά ανοίγει την προβολή εργασιών. Και οι δύο αυτές ενέργειες δυστυχώς έχουν πλέον εξαφανιστεί. Μια άλλη εξαιρετικά χρήσιμη χειρονομία tablet, η σάρωση από την κορυφή προς τα κάτω για να κλείσετε μια εφαρμογή, έχει επίσης χαθεί. Ναι, υπάρχουν νέες χειρονομίες με τρία δάχτυλα που ελαχιστοποιούν μια εφαρμογή και ανοίγουν την προβολή εργασιών, αλλά αυτές δεν είναι τόσο βολικές όταν κρατάτε το tablet από τα πλάγια, που είναι ο φυσικός τρόπος να το κρατάτε. Διαπιστώσαμε ότι τα Windows 11 δεν αλλάζουν αξιόπιστα ούτε στη νέα, πιο καθαρή λειτουργία tablet, πράγμα που σημαίνει ότι το on-screen πληκτρολόγιο δεν εμφανίζεται όταν αγγίζετε ένα πλαίσιο κειμένου.

Εξακολουθείτε να χρειάζεστε Antivirus τρίτων με τα Windows 11

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Windows Defender έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ότι τα Windows 11 έχουν βελτιώσει την ασφάλεια, ο ειδικός ασφαλείας του PCMag, Neil Rubenking, δηλώνει ότι χρειάζεστε ακόμα ένα third-party λογισμικό προστασίας από ιούς. Το μετονομασμένο Microsoft Defender Antivirus έχει λάβει μικτά αποτελέσματα από ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών για κακόβουλα λογισμικά και υπολείπεται του ανταγωνισμού στην προστασία από επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Τα Windows 11 δεν είναι καινοτόμα

ta-10-megalytera-parapona-gia-ta-windows-11

Αυτό είναι περισσότερο ένα φιλοσοφικό πρόβλημα που έχουμε με το «νέο» λειτουργικό σύστημα. Παρόλο που τα Windows 8 δυσφημίστηκαν και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στη φήμη του λειτουργικού συστήματος, τουλάχιστον εισήγαγε τολμηρές αλλαγές στα Windows. Εκτός από μερικά πράγματα όπως το Snap Layouts, τα Windows 11 απλώς μιμούνται το Chrome OS και το macOS. Αυτός δεν είναι καλός λόγος για αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν κλώνο του Chrome OS για να χτυπήσει την αγορά της εκπαίδευσης, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα αντί να ξεφλουδίσετε το κύριο προϊόν σας για να μοιάζει με αυτό.

Εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα

Παρά αυτές τις επιφυλάξεις, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να αγαπήσετε στα Windows 11: οι όμορφες νέες στρογγυλεμένες γωνίες παραθύρων και οι άνετες ημιδιαφανείς σχεδιαστικές πινελιές, τα Snap Layouts, τα Widgets, η δυνατότητα χρήσης εφαρμογών Android, το Focus Sessions στην εφαρμογή του ρολογιού και οι βελτιώσεις στο PC gaming. Για μια βαθύτερη ανάλυση σε όλα όσα αγαπάμε και απεχθανόμαστε, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τις ειδήσεις σχετικά με τα Windows 11.

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio