Τα ρομπότ σύντομα θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

Τα ρομπότ σύντομα θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

Μία νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας έφτασε στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι σύντομα τα ρομπότ θα έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, μελετώντας τις κινήσεις των ανθρώπων.

Τα συναισθήματα που θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα ρομπότ είναι η λύπη, η επιθετικότητα, η βαρεμάρα, ο ενθουσιασμός, ανάλογα με το πώς κινείται ένας άνθρωπος απέναντί τους. Μάλιστα, τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα αυτά ακόμα και εάν δεν έχουν οπτική επαφή με το πρόσωπο ενός ανθρώπου, μελετώντας, δηλαδή, μια σειρά από άλλες κινήσεις του σώματος και όχι αποκλειστικά και μόνο την έκφραση του προσώπου.

Ήδη έχουν παρουσιαστεί ρομπότ τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκμάθησης γλωσσών, τα οποία έχουν την ικανότητα να κατανοούν πότε οι μαθητές τους βαριούνται και δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο προσοχής στο μάθημα

.

Η έρευνα αυτή εκπονήθηκε από το Warwick Business School, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να δώσει στα ρομπότ μία τέτοια δυνατότητα, καθώς οι πιθανές εφαρμογές της είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Ο σκοπός των ερευνητών είναι να προγραμματίσουν με τέτοιο τρόπο τα ρομπότ, ώστε να αντιδρούν ανάλογα με το ερέθισμα που παίρνουν από τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων απέναντί τους.

Μία ομάδα ψυχολόγων και επιστημόνων της Πληροφορικής παρουσίασαν σε 284 εθελοντές μια σειρά από βίντεο που έδειχναν παιδιά να εκφράζουν διάφορα συναισθήματα και έπειτα έγινε η προσπάθεια να μπουν τα συμπεράσματα σε έναν αλγόριθμο machine learning, προκειμένου να δουν εάν και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγηθεί στις ίδιες εκτιμήσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στις ΗΠΑ, αλλά και το Κέντρο Γνωσιακών Μελετών Donders, στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Radboud, με τη συνδρομή του Bristol Robotics Lab στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και έχει ήδη δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Frontiers in Robotics and AI.

Πηγή

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!