Τι είναι τελικά τα NFTs;
Ταρακουνούν την τέχνη και τα παιχνίδια – αλλά τι είναι ακριβώς τα NFT;
Το τέλος του 2021 είδε τα NFT να καταλαμβάνουν τον κόσμο της τέχνης και του παιχνιδιού και δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης καθώς προχωράμε το 2022. Είτε νομίζετε ότι είναι μια κερδοσκοπική μόδα είτε μια εξαιρετική νέα δυνατότητα για καλλιτέχνες, συνεχίζουν να γίνουν πρωτοσέλιδα όταν πουλάνε για εκατομμύρια δολάρια.
Τι είναι όμως ακριβώς τα NFT; Από το πώς λειτουργούν τα NFT και πώς να τα φτιάξετε, μέχρι τη διαμάχη γύρω από αυτά, καλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες των NFT σε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό.
Τι είναι τα NFT;
Το NFT σημαίνει ένα μη ανταλλάξιμο διακριτικό (non-fungible), που σημαίνει ότι κρυμμένο σε αυτά τα περίεργα έργα τέχνης, υπάρχει μια εντελώς μοναδική και μη εναλλάξιμη μονάδα δεδομένων που είναι αποθηκευμένη σε ένα ψηφιακό καθολικό που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για την απόδειξη ιδιοκτησίας. Τα NFT είναι συλλεκτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία, όπως ακριβώς η φυσική τέχνη έχει αξία, το ίδιο ισχύει και για τα NFT.
Τα NFT μοιάζουν πολύ με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Ωστόσο, ένα NFT είναι εντελώς μοναδικό και δεν μπορεί να ανταλλάσσεται, γι αυτό λέγεται και non-fungible αρχίζει να έχει νόημα. Το αρχείο αποθηκεύει πρόσθετες πληροφορίες που το ανεβάζουν πάνω από το καθαρό νόμισμα.
Οποιοδήποτε είδος ψηφιακού αρχείου που αναπαράγεται εύκολα μπορεί να αποθηκευτεί ως NFT για την αναγνώριση του αρχικού αντιγράφου, όπως φωτογραφία, τέχνη, μουσική, βίντεο, tweets, ακόμη και μιμίδια. Μπορείτε να φτιάξετε NFT από σχεδόν οτιδήποτε μοναδικό που μπορεί να αποθηκευτεί ψηφιακά και έχει αξία. Είναι όπως κάθε άλλο συλλεκτικό αντικείμενο, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής ή μια vintage φιγούρα δράσης, αλλά αντί να αγοράσετε ένα φυσικό αντικείμενο, πληρώνετε για ένα αρχείο και την απόδειξη ότι σας ανήκει το πρωτότυπο αντίγραφο.
Πώς λειτουργούν τα NFT;
Η μοναδική ταυτότητα και η ιδιοκτησία ενός NFT είναι επαληθεύσιμα μέσω του καθολικού blockchain. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο blockchain Ethereum, αλλά τα υποστηρίζουν τώρα και άλλα blockchain, όπως το FLOW και το Bitcoin Cash. Είτε το αρχικό αρχείο είναι JPG, MP3, GIF ή οτιδήποτε άλλο, το NFT που προσδιορίζει την ιδιοκτησία του μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί όπως κάθε άλλο είδος τέχνης – και, όπως και με τη φυσική τέχνη, η τιμή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση της αγοράς.
Αν περιπλανηθείτε σε ένα κατάστημα δώρων μιας γκαλερί τέχνης, θα βρείτε μια σειρά από αναπαραγόμενες εκτυπώσεις διάσημων αριστουργημάτων, υπάρχουν μερικά NFT που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν μέρη του blockchain που είναι απολύτως έγκυρα, αλλά δεν θα είχαν την ίδια αξία με το πρωτότυπο.
Τα NFT πιθανότατα θα συνοδεύονται από άδεια για το ψηφιακό στοιχείο στο οποίο υποδεικνύει, αλλά αυτό δεν εκχωρεί αυτόματα την ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων. Ο κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να αναπαράγει άλλα έργα και ο κάτοχος NFT δεν κερδίζει δικαιώματα.
Πού μπορώ να αγοράσω NFT;
Μην νομίζετε ότι έχετε παραβιάσει το σύστημα κάνοντας δεξί κλικ και αποθηκεύοντας την εικόνα ενός NFT. Αυτό δεν θα σας κάνει εκατομμυριούχους, επειδή το αρχείο που κατεβάσατε δεν θα περιέχει τις πληροφορίες που το καθιστούν μέρος του blockchain και προσδιορίζει το αρχείο ως το αρχικό.
Εάν θέλετε να ψάξετε να αγοράσετε NFT, μπορούν να αγοραστούν σε διάφορες πλατφόρμες ανάλογα με το τι θέλετε να αγοράσετε (για παράδειγμα, εάν θέλετε να αγοράσετε κάρτες μπέιζμπολ, καλύτερα να κατευθυνθείτε σε έναν ιστότοπο όπως οι κάρτες digitaltrading, ενώ άλλες ιστοσελίδες πωλούν πιο γενικά κομμάτια). Θα χρειαστείτε ένα πορτοφόλι συγκεκριμένο για την πλατφόρμα στην οποία αγοράζετε και θα πρέπει να γεμίσετε αυτό το πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα. Όπως απέδειξε το ρεκόρ πώλησης του Beeple’s Everydays – Τις πρώτες 5.000 ημέρες στον οίκο Christie’s (φωτογραφία παραπάνω), τα NFT χτυπούν και περισσότερους οίκους δημοπρασιών, επομένως καλό είναι να έχετε και αυτό κατα νού. Σε περίπτωση που το χάσατε, αυτό το κομμάτι του Beeple κόστισε 69,3 εκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης για πολλούς τύπους NFT, συχνά δημοσιεύεται επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, όπως συμβαίνει με εκδηλώσεις, όταν παρτίδες εισιτηρίων κυκλοφορούν συχνά σε διαφορετικές ώρες). Αυτό σημαίνει μια ξέφρενη βιασύνη από πρόθυμους αγοραστές όταν ξεκινήσει η πώληση, επομένως θα πρέπει να εγγραφείτε και να έχετε το πορτοφόλι σας γεμάτο και έτοιμο να ξοδέψετε.
Οι ιστότοποι που αναφέρονται παρακάτω είναι μόνο μερικοί από αυτούς που πωλούν NFT:
Τα NFT κάνουν επίσης πάταγο ως αγορές εντός παιχνιδιού σε βιντεοπαιχνίδια (προς μεγάλη χαρά των γονέων παντού, είμαστε σίγουροι). Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν από παίκτες και περιλαμβάνουν στοιχεία με δυνατότητα αναπαραγωγής, όπως μοναδικά σπαθιά, δέρματα ή είδωλα.
Ποιος χρησιμοποιεί NFT;
Τα NFT είναι δημοφιλέστερα ανάμεσα σε καλλιτέχνες, παίκτες και επωνυμίες σε όλο το φάσμα της κουλτούρας. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι κάθε μέρα φέρνει έναν νέο παίκτη στην αγορά NFT. Για τους καλλιτέχνες, η είσοδος στον χώρο NFT προσθέτει μια άλλη δυνατότητα για πώληση τέχνης και παρέχει στους θαυμαστές έναν τρόπο να τους υποστηρίξουν. Η τέχνη NFT ποικίλλει από μικρά GIF που φτιάχνονται γρήγορα (το Rainbow Cat, παραπάνω, πωλήθηκε από τη NyanCat για 690.000 $) έως πιο φιλόδοξα έργα.
Θα ήταν αναμενόμενο ότι η δουλειά από γνωστούς καλλιτέχνες θα έπαιρνε πολλά χρήματα ως NFT, κάτι στο οποίο βασίστηκε μια ανώνυμη ομάδα «λάτρεις της τέχνης» όταν έκαψαν ένα πρωτότυπο Banksy για να αυξήσουν την αξία ενός NFT. Ωστόσο, ορισμένες πωλήσεις εξακολουθούν να εκπλήσσουν. Η πώληση Beeple που αναφέρθηκε δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη πώληση έργων τέχνης NFT, αλλά ήταν επίσης η τρίτη υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για έργο ζωντανού καλλιτέχνη.
Εν τω μεταξύ, τα NFT ανακινούν την έννοια των αγορών εντός παιχνιδιού στα βιντεοπαιχνίδια. Μέχρι τώρα, όλα τα ψηφιακά στοιχεία που αγόραζαν μέσα σε ένα παιχνίδι εξακολουθούσαν να ανήκαν στην εταιρεία παιχνιδιών – με τους παίκτες να τα αγοράζουν για να τα χρησιμοποιήσουν προσωρινά ενώ έπαιζαν το παιχνίδι. Αλλά τα NFT σημαίνουν ότι η ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων έχει μετατοπιστεί στον πραγματικό αγοραστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται σε όλη την πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών με επιπλέον αξία που εφαρμόζεται ανάλογα με το ποιος τα κατέχει στην πορεία. Τώρα δημιουργούνται ολόκληρα παιχνίδια βασισμένα αποκλειστικά στα NFT.
Τα NFT γίνονται μια ελκυστική ροή εσόδων για τις επωνυμίες και έχουμε δει όλων των ειδών τις εταιρείες να κάνουν άλματα. Τα 25 GIF και οι εικόνες του Taco Bell με θέμα το taco (μπορείτε να δείτε ένα από αυτά παραπάνω) εξαντλήθηκαν σε μόλις 30 λεπτά. Κάθε NFT περιείχε μια δωροκάρτα 500 $, κάτι που μπορεί να εξηγεί την αρχική τους δημοτικότητα, αλλά οι TacoCards πωλούνται τώρα στη δευτερογενή αγορά έως και 3.500 $ (και για να διευκρινίσουμε ότι δεν περιλαμβάνει πλέον τη δωροκάρτα!)
Ακόμα και το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ NBA έχει εμπλακεί. Το NBA Top Shot είναι ένας τρόπος πώλησης ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων με τη μορφή καρτών συναλλαγών ενσωματωμένων σε εμβληματικές στιγμές μπάσκετ. Με ένα σχέδιο να προσθέσει εικονικά κοσμήματα, αξεσουάρ και ρούχα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το NBA στοχεύει να επεκτείνει αυτή τη ροή εσόδων όσο περισσότερο μπορεί.
Αποδεικνύεται επίσης ότι ακόμη και τα tweets μπορούν να έχουν αξία. Ο συνιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, πούλησε το πρώτο tweet (που εστάλη από τον ίδιο για να ανακοινώσει ότι έφτιαχνε τον λογαριασμό του) για το εκπληκτικό ποσό των 2.915.835,47 $. Οι μουσικοί πωλούν επίσης τα δικαιώματα και τα πρωτότυπα της δουλειάς τους, καθώς και σύντομα βίντεο σε κλιπ της μουσικής τους, ενώ μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ψηφιακά ακίνητα και τρισδιάστατα στοιχεία όπως έπιπλα ως NFT.
View this post on Instagram
Στην πραγματικότητα, ένα «ψηφιακό σπίτι» πωλήθηκε για 500.000 δολάρια. Το «Mars House» (βλ. παραπάνω), που σχεδιάστηκε από την καλλιτέχνιδα Krista Kim από το Τορόντο, περιγράφηκε από την αγορά ψηφιακής τέχνης SuperRare ως το «πρώτο ψηφιακό σπίτι στον κόσμο». Δημιουργημένος με τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα και λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να εξερευνήσει την έπαυλη στον Άρη χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα και να κάνει ηλιοθεραπεία έξω από το σπίτι (στην ατμόσφαιρα του Άρη).
Γιατί τα NFT είναι αμφιλεγόμενα;
Κερδίζονται πολλά χρήματα στην αγορά NFT, αλλά θα έχετε ακούσει ότι υπάρχει επίσης μεγάλη διαμάχη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στο κλίμα. Η δημιουργία περιουσιακών στοιχείων blockchain, συμπεριλαμβανομένων των NFTs, χρησιμοποιεί μια τρομερή ποσότητα υπολογιστικής ισχύος – και επομένως μια τεράστια ποσότητα ενέργειας. Μερικοί ανησυχούν για τον πολύ πραγματικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τρέλα στο περιβάλλον.
Το CryptoArt.wtf, ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα των NFT (που είναι πλέον offline), υπολόγισε ότι ένα κομμάτι τέχνης NFT με το όνομα «Coronavirus» κατανάλωσε απίστευτα 192 kWh στη δημιουργία του. Αυτό ισοδυναμεί με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός κατοίκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο εβδομάδες. Ήταν ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι; Υπολογίζεται ότι ένα «απλό» NFT GIF μπορεί να δημιουργήσει την ίδια κατανάλωση.
Σε συνέντευξη, ο @beeple λέει, “Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προχωρώντας προς τα εμπρός όλες οι συλλογές μου δεν θα είναι απλώς ουδέτερες από άνθρακα, αλλά ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ για τον άνθρακα.” Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ερευνήσουν αν αυτό θα ισχύσει. https://t.co/C2UdhE89QW, 10 Μαρτίου 2021
Οι καλλιτέχνες μπορούν να βοηθήσουν, καταβάλλοντας προσπάθειες για τη δημιουργία έργων τέχνης με ουδέτερο άνθρακα (ο Beeple έχει υποσχεθεί να το κάνει αυτό στο μέλλον, όπως εξηγεί το παραπάνω tweet). Αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το blockchain.
Το Ethereum, το Bitcoin και τα παρόμοια είναι χτισμένα σε ένα σύστημα «απόδειξης εργασίας» (όπως μια πολύπλοκη σειρά παζλ) για να διατηρούν ασφαλή τα οικονομικά αρχεία των χρηστών. Και αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί απίστευτη ποσότητα ενέργειας. Στην πραγματικότητα, μόνο το Ethereum χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας με ολόκληρη τη χώρα της Λιβύης.
Η ArtStation ανησυχούσε τόσο πολύ για τον αντίκτυπο στο κλίμα που πρόσφατα άλλαξε την απόφασή της να πουλήσει NFT μετά από μια τεράστια αντίδραση. Και η Sega βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας καταιγίδας στο Twitter, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη δημιουργία NFT (εξάλλου, ο Sonic αφορούσε το περιβάλλον, σωστά;). Υπάρχουν οργανισμοί που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Δείτε τι κάνει το Blockchain for Climate για να βελτιώσει την κατάσταση εδώ.
Πολλές φωνές στην καλλιτεχνική και σχεδιαστική κοινότητα είναι επίσης θυμωμένες που τα NFT αλλάζουν χέρια για τέτοια αστρονομικά χρηματικά ποσά και συχνά δεν πηγαίνουν στον καλλιτέχνη. Δεδομένου ότι τα NFT δημιουργήθηκαν αρχικά ως ένας τρόπος για να δοθεί έλεγχος διεκδικώντας την ψηφιακή ιδιοκτησία, η ιδέα ότι γίνονται όλο και πιο ελιτίστικα προκαλεί ένταση. Οι χρεώσεις buy-in είναι απαγορευτικές για πολλούς και το κόστος αγοράς ενός τέτοιου σημαίνει ότι η αγορά γίνεται κάτι σαν παιδική χαρά για τους υπερπλούσιους.
Μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτιάξει NFT;
Εάν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, ίσως αναρωτιέστε: μπορώ να φτιάξω ένα NFT; Λοιπόν, θα το υποθέσει κανείς δεδομένου ότι όταν ο Trevor Andrew σχεδίασε αυτό το Gucci Ghost (παραπάνω), κατάφερε να το πουλήσει για $3.600. Τεχνικά, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, να το μετατρέψει σε NFT στο blockchain (μια διαδικασία που ονομάζεται «minting») και να το διαθέσει προς πώληση σε μια αγορά της επιλογής του. Μπορείτε ακόμη και να επισυνάψετε μια προμήθεια στο αρχείο, η οποία θα σας πληρώνει κάθε φορά που κάποιος αγοράζει το κομμάτι μέσω μεταπώλησης.
Όπως και όταν αγοράζετε NFT, πρέπει να έχετε ρυθμίσει ένα πορτοφόλι και πρέπει να είναι γεμάτο κρυπτονομίσματα. Είναι αυτή η απαίτηση για χρήματα εκ των προτέρων που προκαλεί τις επιπλοκές.
Οι κρυφές χρεώσεις μπορεί να είναι απαγορευτικά αστρονομικές, με τους ιστότοπους να χρεώνουν ένα τέλος «φυσικού αερίου» για κάθε πώληση (την τιμή για την ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής), παράλληλα με ένα τέλος για την πώληση και την αγορά. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα τέλη μετατροπής και τις διακυμάνσεις της τιμής ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι χρεώσεις μπορεί συχνά να αθροίζονται σε πολύ περισσότερα από την τιμή που παίρνετε για την πώληση του NFT.
Είτε τα NFT είναι εδώ για να μείνουν είτε όχι, προς το παρόν κερδίζουν χρήματα από κάποιους και δημιουργούν νέες δυνατότητες για την ψηφιακή τέχνη. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε προσοχή και προσεκτική εξέταση των πλατφορμών που θα χρησιμοποιηθούν.