Το καλύτερο αφεντικό του κόσμου, ο γενικός διευθυντής του LinkedIn, Τζεφ Γουάινερ

Το καλύτερο αφεντικό του κόσμου, ο γενικός διευθυντής του LinkedIn, Τζεφ Γουάινερ

Ο άνθρωπος που μιλά για «συμπονετική ηγεσία» μοιράζοντας στους υπαλλήλους τα εκατομμύρια των μπόνους του!

Ακόμα και πέρυσι, μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για το LinkedIn και τον ίδιο προσωπικά, μετά τη χρηματιστηριακή κατρακύλα της μετοχής του κοινωνικού δικτύου δηλαδή, ο Γουάινερ έκανε ό,τι και κάθε άλλη χρονιά: δώρισε το μπόνους των 14 εκατ. δολαρίων στους εργαζομένους του!

Το LinkedIn έχασε τον Φεβρουάριο του 2016 σχεδόν το 45% της χρηματιστηριακής του αξίας (εξαγοράστηκε μετά από τη Microsoft έναντι 26 δισ. δολαρίων!), παρασύροντας στην ξέφρενη πτώση και πολλούς υπαλλήλους του που είχαν πακέτα μετοχών της εταιρίας.

Από μηχανής θεός ήταν και πάλι ο ιδιαίτερος αυτός γενικός διευθυντής, που ήρθε να σώσει την παρτίδα με μια εταιρική συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν και οι 9.200 υπάλληλοί του. Στην προγραμματισμένη δεκαπενθήμερη συνάντηση με το προσωπικό του, ο Τζεφ τόνωσε το ηθικό επαναβεβαιώνοντας τους σκοπούς του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου. Και χαρίζοντας φυσικά το παχυλό του μπόνους στους ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο, και τους 9.200 από δαύτους!

Αυτός είναι ο ανεπανάληπτος και εξόχως μοναδικός Γουάινερ, μια σωστή αλογόμυγα του επιχειρηματικού κόσμου που λατρεύεται από όλους για τη «συμπονετική ηγεσία» του, έναν όρο που αποδεικνύει στην πράξη. Και πάλι βγήκε πρωταθλητής στην κοινωνική ευθύνη, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από το 99,5% των ανθρώπων που έχει στην ευθύνη του! Γιατί πάντα υπάρχει και κείνο το στραβόξυλο…

Ο Γουάινερ μπήκε στο κοινωνικό δίκτυο το 2008, όταν ήταν ένα μικρό μέσο που έψαχνε να δικτυώσει τους επαγγελματίες. Μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια, με τον Τζεφ στο τιμόνι του το Linkedin χαρακτηριζόταν πως ως «το Facebook των επαγγελματιών», μετρούσε 175 εκατ. χρήστες (400 εκατ. σήμερα), είχε παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες και μπήκε σαν σίφουνας στο χρηματιστήριο, όντας μια από τις πιο καυτές εταιρίες της οικουμένης.

Αυτός είχε μέχρι τότε αντίστοιχα πράγματα να επιδείξει σε τομείς εξόχως διαφορετικούς, από τη Warner Bros και τη Yahoo μέχρι επενδυτικά κεφάλαια και χρηματιστηριακές φίρμες.

Ένας από τους καλύτερους και πολλά υποσχόμενους μάνατζερ των ΗΠΑ ήταν εδώ και χρόνια, αν και δεν είναι αυτός ο λόγος που τον μνημονεύουν όλοι. Είναι ο τρόπος που διοικεί τις εταιρίες που τον εμπιστεύονται, ένας τρόπος που καταλήγει με όλους να πίνουν νερό στο όνομά του, τόσο οι ιδιοκτήτες και τα δικά του αφεντικά όσο και ο πιο χαμηλόβαθμος υπάλληλος.

Η ιστορία του αρχίζει (και τελειώνει λίγο πολύ στο θέμα που μας απασχολεί) στα τέλη του 2008, όταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του μικρού κοινωνικού μέσου LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, ήθελε να αντικαταστήσει τον γενικό του διευθυντή (Dan Nye) και συναντήθηκε έτσι με τον «πολύ» Τζεφ Γουάινερ, μεγαλοστέλεχος της Yahoo με επιχειρηματικές περγαμηνές ξοπίσω του.

Πριν ξεκινήσουν την κουβέντα, ο Γουάινερ πετάχτηκε και ρώτησε το αφεντικό τι είδους μάνατζερ έψαχνε. «Έναν ηγέτη που να συμπαθεί», του είπε ο Χόφμαν, γνωρίζοντας προφανώς τη φήμη που ακολουθούσε τον Τζεφ. «Και γιατί να συμπαθεί και να μη συμπονά;», τον ρώτησε αυθάδικα αυτός, αναγκάζοντας τον Χόφμαν να παραδεχτεί πως δεν ήξερε τις λεπτές διαφοροποιήσεις των δύο όρων.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη εντύπωση δεν ήταν ακριβώς η καλύτερη για τον Γουάινερ, ήθελε να ξεκαθαρίσει από την αρχή πώς σκόπευε να διοικήσει το LinkedIn. Τον προσέλαβε φυσικά και χτύπησε φλέβα χρυσού. Και έτριβε τα μάτια του οπωσδήποτε ο Χόφμαν βλέποντας τους υπαλλήλους του να μετατρέπονται σε φαν κλαμπ του γενικού διευθυντή!

Αν αναζητεί κάποιος τον λόγο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο LinkedIn για να βρουν δουλειά και να δικτυωθούν επαγγελματικά στην αγορά εργασίας, ας μην ψάξει άλλο. Είναι ο διευθύνων σύμβουλός του αυτός που τα κάνει όλα, κρατώντας τους δικούς του υπαλλήλους όσο πιο ευχαριστημένους παίρνει. Στις ανώνυμες αξιολογήσεις των εργαζομένων για τα αφεντικά τους εξάλλου που προβαίνουν εταιρίες μέτρησης στάσεων, ο Τζεφ παίρνει πάντα την πρωτιά!

Μέχρι να φτάσει βέβαια στο εξώφυλλο του «Forbes» είχε περάσει κι αυτός από χίλια κύματα…

Πρώτα χρόνια

fjwwnelknddin7

Ο Τζέφρι «Τζεφ» Γουάινερ γεννιέται στις 21 Φεβρουαρίου 1970 ως το παιδί του μπαμπά και της μαμάς. Στους οποίους δεν κρύβει ότι αποδίδει τα πάντα, από την προσωπική του ευτυχία μέχρι και τη χρυσοφόρα επαγγελματική του πορεία. «Συνηθίζαμε να συζητάμε ότι πρέπει να έχω μέσα μου τσαγανό, να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου και να μην υπεραναλύω τα πράγματα», λέει αυτός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Ακόμα και στον τρόπο που διοικεί μας λέει πως τον επηρέασαν οι γονείς του. Από τη μαμά του έμαθε πως το διάβασμα είναι αναγκαίο για να πας μπροστά στη ζωή, αναγκάζοντάς τον να καταβυθίζεται στα βιβλία για να βρίσκει απαντήσεις σε εποχές που δεν υπήρχε ο παντογνώστης της Google. «Από κει πηγάζει η πνευματική μου περιέργεια», είπε στο δίκτυο CNBC ο Γουάινερ, ο οποίος προγύμναζε άλλωστε μαθητές για χρόνια.

fjwwnelknddin2

Όσο για τον πατέρα του, από αυτόν έμαθε πως «πρέπει να κρατάς τα μάτια σου πάνω στο βραβείο», όπως είπε στους χιλιάδες των υπαλλήλων του και τους γονείς τους όταν διοργάνωσε τη μέρα «Φέρε τους γονείς σου στη δουλειά» το 2013. Ο πατέρας του επαναλάμβανε συνεχώς την ατάκα «μπορείς να κάνεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου», λέγοντάς τη με αδιάφορο τρόπο σαν να του έλεγε «φάε το φαΐ σου». Μόνο χρόνια αργότερα θα καταλάβαινε ο νεαρός πόσο τονωτικό ήταν για την αυτοπεποίθησή του αυτό.

Με αυτά και με αυτά πέρασαν τα χρόνια και ο νεαρός Τζεφ, τελειώνοντας το σχολείο, αποφασίζει να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Και πράγματι αποφοιτά το 1992, περνά δυο χρόνια σε διάφορες μικροθεσούλες και το 1994 πιάνει δουλειά στη Warner Bros.

Όταν θα…

Από μικρός φαινόταν!

fjwwnelknddin12

Παρά την κατώτατη θέση του στον κολοσσό, γράφει μια έκθεση που καλεί τη Warner Bros να ανοιχτεί στο ίντερνετ! «Ήμουν ακριβώς αυτός ο ενοχλητικός, ο τίποτα», είπε χρόνια αργότερα μιλώντας στο «Forbes», «αλλά τους άρεσε η αναφορά μου». Για να μην τα πολυλογούμε, ιδιαιτέρως σύντομα θα ήταν αντιπρόεδρος των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Warner, σκαρώνοντας την online στρατηγική της σε κείνες τις πρώτες μέρες του Παγκόσμιου Ιστού!

Και ήταν ασταμάτητος φυσικά, ρίχνοντας στην αγορά ένα ολοκαίνουριο site για τη Warner, το Entertaindom, το οποίο ενίσχυσε τη διαδικτυακή της παρουσία και την έβαλε ουσιαστικά στον χάρτη του ίντερνετ. Η ιστοσελίδα ήταν μάλιστα τόσο πετυχημένη που στα τέλη του 1999 η Time Warner προγραμμάτιζε να κατεβάσει στο χρηματιστήριο το Entertaindom! Ο Γουάινερ έγινε εκτελεστικός διευθυντής τής όπου να ’ναι εισηγμένης εταιρίας, ζητώντας και παίρνοντας μετοχικά πακέτα για κάθε υπάλληλο.

Και τότε χτύπησε η καταστροφή: η AOL αγόρασε την Time Warner και έβαλε τέλος στην πορεία του Entertaindom. Ο Γουάινερ έφυγε από τη Warner, ο διευθύνοντας σύμβουλός της Terry Semel δεν θα τον άφηνε ωστόσο να ξεμακρύνει, προσλαμβάνοντάς τον να διερευνήσει τις ηλεκτρονικές δυνατότητες της επενδυτικής εταιρίας του, Windsor Media.

Κι όταν ο Semel έγινε γενικός διευθυντής της Yahoo το 2001, πήρε το τρομερό παιδί μαζί του ως μεγαλοστέλεχος. Ο Τζεφ διηύθυνε τώρα τις δραστηριότητες της Yahoo στα πεδία της ηλεκτρονικής αναζήτησης και του περιεχομένου και ήταν αυτός που πρότεινε την εξαγορά αρκετών καυτών startups, όπως ήταν κάποτε το Flickr και το AltaVista. Όλοι έλεγαν πως θα διαδεχόταν τον μέντορά του ως γενικός της Yahoo, καθώς είχε σταθερά τις υψηλότερες αξιολογήσεις και όλοι τον λάτρευαν κυριολεκτικά. Και γιατί επίσης ήταν αυτός που έριξε το βάρος στο Yahoo Search, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της εταιρίας όσο κανένας άλλος

fjwwnelknddin13

Εφτά χρόνια πέρασε στη Yahoo και είδε να τον προσπερνούν εμφατικά αρκετές φορές. Ήταν βέβαια εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Διαδικτυακών Υπηρεσιών της Yahoo και είχε 3.000 υπαλλήλους να νοιάζεται. Όσο για τα προϊόντα που επέβλεπε, έφταναν σε περισσότερους από 500 εκατ. χρήστες.

Το 2008, όταν και πάλι δεν πήρε τη θέση που ήθελε, εγκατέλειψε τον διαδικτυακό κολοσσό για να ανοιχτεί σε νέες περιπέτειες. Τώρα ήταν ένας από τους πλέον περιζήτητους μάνατζερ του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου και έγινε κάτι πρωτόγνωρο: δύο επενδυτικές φίρμες (οι Accel και Greylock), φαρμακερές ανταγωνίστριες μεταξύ τους, τον μοιράζονταν ως σύμβουλο διοίκησης!

Ο Τζεφ άρχισε να στρέφει την προσοχή του σε μια εξόχως προβληματική επένδυση της Greylock, ένα κοινωνικό δίκτυο αποκλειστικά για την αγορά εργασίας που είχε ονομάσει ο ιδρυτής του LinkedIn. Ο Γουάινερ θέλησε να ασχοληθεί και στα τέλη του 2008 είπαν να τον δοκιμάσουν ως προσωρινό γενικό διευθυντή, καθώς το αφεντικό Χόφμαν είχε μόλις διώξει τον διευθύνοντα σύμβουλό του…

Ο «συμπονετικός μάνατζερ» που λατρεύουν οι χιλιάδες υπάλληλοί του

fjwwnelknddin5

Το μόνο προσωρινό θα ήταν βέβαια αποκλειστικά στον τίτλο του. Μέσα σε λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2009, έγινε διευθύνοντας σύμβουλος του LinkedIn, ρίχνοντας το βάρος στη διαφήμιση, τις συνδρομές αλλά και την πώληση εργαλείων για συνεντεύξεις και προσλήψεις.

Μέχρι το 2011, τα είχε καταφέρει. Το LinkedIn ήταν πια έτοιμο να ανοιχτεί στη χρηματιστηριακή περιπέτεια και ο Γουάινερ να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να διευθύνει δηλαδή μια εισηγμένη εταιρία με περισσότερους από χίλιους υπαλλήλους. Εκείνη τη χρονιά πήρε και το περίβλεπτο βραβείο του αμερικανικού επιχειρείν ως «Ηγέτης της Χρονιάς».

Το LinkedIn μεγάλωνε πια με αστραπιαίους ρυθμούς. Στο στρατηγείο του χτίζονταν συνεχώς νέες εγκαταστάσεις και ο Γουάινερ ήταν ό,τι πιο περιζήτητο κυκλοφορούσε στη Silicon Valley. Ακόμα και το «Forbes» τον έβγαλε στο εξώφυλλό του, αν και για κείνον το μεγαλύτερο έπαθλο παραμένει το γεγονός ότι οι υπάλληλοί του τον ψηφίζουν (ανώνυμα) κάθε χρόνο ως το καλύτερο αφεντικό της Silicon Valley. Και έχει σημασία πως είναι της Silicon Valley, καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρίες είναι εργασιακοί παράδεισοι και ο ανταγωνισμός για τον καλύτερο είναι εδώ λυσσαλέος.

fjwwnelknddin8

Σήμερα το LinkedIn σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις από όλα τα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας δύο νέα μέλη το δευτερόλεπτο, έχοντας τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και αλλάζοντας ενεργά και στην πράξη τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι εταιρίες όχι μόνο με τους πελάτες τους, αλλά και τους υπαλλήλους τους.

Και βέβαια, ως επικεφαλής μιας εταιρίας που βασίζεται στην επαγγελματική ταυτότητα, θα περίμενε κανείς πως ο Τζεφ θα ήταν γεννημένος μάνατζερ, θέλοντας να ασχοληθεί με αυτό από πιτσιρικάς. Κάθε άλλο! Στην πραγματικότητα έβρισκε άλλοτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον ενοχλητικό.

«Δεν ήταν πως δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό του σε έναν τέτοιον ρόλο. Ήταν πως δεν είχα καμία φιλοδοξία για έναν τέτοιο ρόλο. Δεν ξύπνησα ποτέ και είπα ‘‘θέλω να γίνω γενικός διευθυντής’’», εξομολογήθηκε στους «New York Times». Μόνο ο πατέρας του επέμενε πως μια μέρα ο κανακάρης του θα γινόταν γενικός και πες-πες, πες-πες, τον έπεισε τελικά.

fjwwnelknddin4

Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερος ως διευθύνων σύμβουλος, γιατί το διευθυντηλίκι δεν το θέλησε ποτέ. Και γι’ αυτό διακρίνει μεταξύ διευθυντή και ηγέτη, λέγοντας πως ο διευθυντής είναι αυτός που λέει στους άλλους τι να κάνουν, ενώ ο ηγέτης εμπνέει τους άλλους να κάνουν μεγάλα πράγματα.

Όπως εκμυστηρεύτηκε μάλιστα το αφεντικό του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, αν ο διευθυντής είναι αυτός που κάθεται στην πλώρη του σκάφους λέγοντας στους ναύτες του πού θέλει να πάνε το καράβι, ο Τζεφ είναι ο τύπος που αρπάζει την ιστιοσανίδα του και βουτά στα μανιασμένα κύματα, εμπνέοντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο.

Όλοι οι σέρφερ καβαλούν το ίδιο κύμα, μοιράζονται το ίδιο όραμα και βάζουν περισσότερη καρδιά και προσωπικότητα στη δουλειά τους από τους ναύτες της πρύμνης. «Είναι γενναίοι οι σέρφερ», προσθέτει αυτός δίνοντας πάντα τα εύσημα για κάθε μικρή και μεγάλη επιτυχία του κοινωνικού δικτύου στους ανθρώπους που τη χειρίστηκαν.

fjwwnelknddin11

Όσο για τη συμβουλή επιτυχίας που μοιράζεται με όλους, ακολουθεί το ίδιο ανατρεπτικό μονοπάτι: «Μην προγραμματίζεις τίποτα», μας λέει! Κάποια στιγμή έδειξε το ημερολόγιό του στην κάμερα και όλοι είδαν ανάμεσα στις πυκνογραμμένες σελίδες να παρεμβάλλονται και αρκετές λευκές. Αυτές είναι οι στιγμές που κρατά για τον εαυτό του, οι στιγμές που αφήνει πίσω τις καθημερινές ασχολίες του για να οραματιστεί και να σκεφτεί πράγματα έξω από την τριβή της δουλειάς. «Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρίσκεις χρόνο να σκέφτεσαι, αντί να αντιδράς συνεχώς», είπε στη «Wall Street Journal».

Ακόμα και στην τεράστια χασούρα του Φεβρουαρίου του 2016, πριν εξαγοραστεί από τη Microsoft με το ποσό-«μαμούθ» των 26 δισ. δολαρίων, ο Τζεφ όχι μόνο δεν προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός αλλά ανέλυσε διεξοδικά τι σήμαινε η πτώση του LinkedIn. Διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως όλους πως όλα θα πάνε καλά και χαρίζοντάς τους το δικό του μπόνους των 14 εκατ. δολαρίων. Μετατρέποντας το στενόχωρο γεγονός σε θρίαμβο αισιοδοξίας δηλαδή!

fjwwnelknddin10

Και παρά τα όσα έχει καταφέρει μέχρι τα 47 του, φαίνεται πως είναι ακόμα στην αρχή…

Πηγή

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!

Κατηγορίες

Πρόσφατα Έργα μας

give it portfolio