Το μετρό της Μόσχας εισάγει πληρωμές με βάση την αναγνώριση προσώπου
Με υποσχέσεις για την ασφαλή κρυπτογράφηση των αποθηκευμένων δεδομένων, φυσικά.
Η Μόσχα έχει εξοπλίσει περισσότερους από 240 σταθμούς του μετρό της με ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Face Pay, το οποίο χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για να χρεώνει τους επιβάτες για το εισιτήριό τους. Είναι φαινομενικά πιο βολικό από το να χρησιμοποιείς μια κάρτα ή να πληρώνεις με smartphone, αλλά ακτιβιστές φέρεται να έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις της ιδιωτικής ζωής αυτής της ευρέως διαδεδομένης τεχνολογίας σάρωσης προσώπου.
Η The Guardian αναφέρει ότι η Μόσχα πρόσφατα επέκτεινε το δίκτυο αναγνώρισης προσώπου με την προσθήκη 175.000 καμερών παρακολούθησης. Προηγούμενες αναφορές έλεγαν ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αναγνώριση προσώπου για να εντοπίσει διαδηλωτές οι οποίοι παρευρέθηκαν σε συλλαλητήρια υπέρ του πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και για να επιβάλει καραντίνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης το 2019 ότι θα χρησιμοποιήσει γυαλιά AR για να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει υπόπτους και το 2020 εισήγαγε ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με μια εφαρμογή για κινητά. Το να πούμε ότι η πόλη έχει επενδύσει σημαντικά στην αναγνώριση προσώπου παρά τις επικρίσεις που δέχεται από τους κατοίκους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν λίγο.
Το Face Pay διευρύνει περαιτέρω την εμβέλεια αυτών των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου. Η Guardian λέει ότι το σύστημα απαιτεί από τους επιβάτες να συνδέσουν την κάρτα του μετρό, την τραπεζική κάρτα και μια φωτογραφία του προσώπου τους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα ανέφερε ότι τα δεδομένα αυτά θα είναι «κρυπτογραφημένα με ασφάλεια» και ότι μόνο το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει πρόσβαση στους διακομιστές στους οποίους αποθηκεύονται.
Η εισαγωγή του Face Pay ακολουθεί την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να περιοριστεί η χρήση βιομετρικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου, σε προγράμματα μαζικής επιτήρησης. Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου έχει επίσης αποδειχθεί αμφιλεγόμενη στις ΗΠΑ, όπου κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας έχουν καλέσει τους νομοθέτες να ρυθμίσουν καλύτερα τη χρήση τέτοιων εργαλείων.
Η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει επίσης πιο συχνή στις συσκευές καταναλωτών, ωστόσο, κυρίως ως μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιείται από την Apple στο Face ID και τη Microsoft στο Windows Hello. Το Face Pay βρίσκεται στη διασταύρωση της κυβερνητικής επιτήρησης — η Μόσχα διευθύνει την υπηρεσία μετρό — και τη διάδοση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου μεταξύ των απλών ανθρώπων.
Ωστόσο, ακόμη και η Μόσχα φαίνεται να γνωρίζει ότι η ευκολία του Face Pay δεν θα υπερτερήσει των ανησυχιών για το τι σημαίνει για την ιδιωτικότητα των κατοίκων. Η Guardian αναφέρει ότι η πόλη αναμένει μόνο το 15% των επιβατών του μετρό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα τα επόμενα τρία χρόνια. Όσο για το ποσοστό των οποίων τα πρόσωπα θα σαρωθούν σε κάθε σταθμό, αυτός ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.
Πηγή: gr.pcmag.com