Το ρομπότ ΖΩΗΒΟΤ επισκέπτεται Δημοτικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας

Το ρομπότ ΖΩΗΒΟΤ επισκέπτεται Δημοτικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας
Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου/επίσημη παρουσίαση του Ρομπότ «ΖΩΗΒΟΤ» από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου/επίσημη παρουσίαση του Ρομπότ «ΖΩΗΒΟΤ» από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Η ΖΩΗΒΟΤ είναι ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και έχει σκοπό να φέρει -με έξυπνο τρόπο- το μαθητικό κοινό των Δημοτικών Σχολείων σε επαφή με την Ρομποτική και τον Προγραμματισμό.

Κατασκευάστηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ και αποτελεί Δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν με χαιρετισμούς οι:

  • Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας
  • Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΕΤΑ/ Ερευνητής Α΄ και
  • Δημοσθένης Ιωαννίδης, Ερευνητής Γ’/ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ

Παρουσιάζοντας την ΖΩΗΒΟΤ, η κα Στέλλα Βαλσαμάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος Νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η εκπαιδευτική ρομποτική, βασισμένη στις αρχές του κατασκευαστικού εποικοδομισμού, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο είναι δυνατόν να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη μαθησιακή διαδικασία. Ένα από τα οφέλη αυτά είναι και η ανάπτυξη των κινήτρων μάθησης των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Τα κίνητρα ενισχύονται, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, σε δραστηριότητες που αφορούν αυθεντικά προβλήματα και έχουν ενδιαφέρον για τους εμπλεκόμενους».

Συνεχίζοντας είπε ότι «στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας είχε την ιδέα για την δημιουργία ενός ρομπότ που θα επισκέπτεται τα Δημοτικά μας Σχολεία και με αφορμή ένα τρέχον θέμα (στην παρούσα φάση τον COVID-19) θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα φέρνει σε μια πρώτη επαφή με την ρομποτική και τον προγραμματισμό. Την ιδέα μας αυτή αγκάλιασε το Ίδρυμα Ευγενίδου συμβάλλοντας στην υλοποίησή της με την σχετική δωρεά. Το ρομπότ, η ΖΩΗΒΟΤ όπως την βαφτίσαμε, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, εδώ στην Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε η κα Βαλσαμάκη, «η ΖΩΗΒΟΤ θα επισκεφθεί Δημοτικά Σχολεία -πρωτίστως του Δήμου και όχι μόνο. Η ομάδα της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος θα επισκέπτεται μαζί με την ΖΩΗΒΟΤ τα σχολεία και έτσι το ρομπότ θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα ενημερώνει για τα μέτρα που όλοι πρέπει να τηρούμε για να κρατάμε τον COVID-19 όσο πιο μακριά μας γίνεται. Με αφορμή την ενημέρωση αυτή τα παιδιά θα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ρομπότ. Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω βίντεο ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με την ρομποτική, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την ΖΩΗΒΟΤ από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου».

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με την κα Βαλσαμάκη στο τηλέφωνο 6955 169300, ώστε να προγραμματίζεται η επίσκεψη της ZΩΗΒΟΤ στο σχολείο τους. Η επίσκεψη της ΖΩΗΒΟΤ στα Δημοτικά Σχολεία είναι δωρεάν.

Ο κ. Δημήτριος Γιακουμής, ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, περιέγραψε τη διαδικασία ανάπτυξης του ρομπότ ΖΩΗBOT. H ZΩΗΒΟΤ κατασκευάστηκε από το εργαστήριο ρομποτικής του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ και πρόκειται για ένα κινούμενο ρομπότ με ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, το οποίο αναγνωρίζει την ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω του και συμπεριφέρεται ανταποκρινόμενο σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζει την ύπαρξη μαθητών γύρω του και τους υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν στο σχολείο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ το εξωτερικό κέλυφος έχει εκτυπωθεί από το ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η Δρ Βάλια Λύρατζη, Υπεύθυνη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εισαγωγική εκπαιδευτική παρουσίαση με τίτλο «ΖΩΗΒΟΤ: το πρώτο μου Ρομπότ», που θα συνοδεύει τη ΖΩΗΒΟΤ στις επισκέψεις της στα σχολεία. Τα βασικά στοιχεία που αναφέρονται στην παρουσίαση είναι τα παρακάτω:

  • Τι είναι τα ρομπότ και από πού προήλθαν. Δίνονται παραδείγματα από ρομπότ που υπάρχουν στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και από άλλα που υπάρχουν στην αγορά.
  • Παρουσίαση σημαντικών εφαρμογών των ρομπότ. Δίνονται αρκετά παραδείγματα πραγματικών ρομπότ που υπάρχουν στην αγορά και αναφέρεται πού βρίσκουν εφαρμογή.
  • Ποια είναι τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελούνται τα ρομποτικά συστήματα και σε τι χρησιμεύει καθένα από αυτά.
  • Περιγραφή της ZΩΗΒΟΤ. Αναγνωρίζονται τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται. Αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και πώς γίνεται η διάδρασή της με τα παιδιά.

Συνεχίζοντας την παρουσίασή της η Βάλια Λύρατζη αναφέρθηκε στη σημασία της εξοικείωσης των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και τη σύνδεσή τους με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους στόχους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο την περίοδο που διανύουμε, προσφέρει περισσότερα από 30 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, (εργαστήρια ή επιδείξεις πειραμάτων) που απευθύνονται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες και αντλούν την θεματολογία τους από τομείς των φυσικών επιστημών, την τεχνολογία και τη ρομποτική.

Την συνέντευξη τύπου συντόνισε η Ελευθερία Τελειώνη, Υπεύθυνη Δωρεών του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση δωρεών του Ιδρύματος Ευγενίδου σε προγράμματα που συνάδουν με τον σκοπό του, την συμβολή δηλαδή στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την διαδικτυακή συνέντευξη τύπου μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouΤube εδώ.

Δελτίο τύπου Ίδρυμα Ευγενίδου

Πηγή: gr.pcmag.com

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!