ΕΕ: Τέλος σε καλαμάκια και μπατονέτες

ΕΕ: Τέλος σε καλαμάκια και μπατονέτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε το τέλος χρήσης πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τους ωκεανούς, αρχής γενομένης από το 2021.

Περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων από πλαστικό όπως μπατονέτες, καλαμάκια, αναδευτήρες του καφέ, κουβέρ, πιάτα ή ακόμη βάσεις στήριξης για μπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές.

«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (ομάδα Alde, φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειμένου, που εγκρίθηκε με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.

Για άλλα προϊόντα, κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους.

Η νομοθεσία, για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία τέλη Δεκεμβρίου, ορίζει στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2029.

Τα μπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιμο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030.

Το κείμενο ενισχύει επίσης την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα για τη βιομηχανία του καπνού, που θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενομένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι μεγάλη πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν μιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.

«Μια γόπα που πετιέται στον ωκεανό μολύνει από 500 έως 1.000 λίτρα νερού», υπογράμμισε η Φρεντερίκ Ρις.

Σύμφωνα με την επιτροπή, όλα τα πλαστικά που αναφέρονται στη νομοθεσία αποτελούν το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, απόβλητα των οποίων εντοπίζονται σε ψάρια και μαλάκια ή ακόμα και πτηνά που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή αλλά και σε θαλάσσιες χελώνες,  φώκιες και φάλαινες.

Παρουσιάζοντας την πρότασή της τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε πως αν δεν γίνει τίποτα στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, υπάρχει κίνδυνος τα πλαστικά που θα υπάρχουν στους ωκεανούς έως το 2050 να είναι περισσότερα από τα ψάρια.

Πηγή: in.gr

To βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!!